Magyar falucska romjait rejti az erdő: innen tűnt el Körtvélyespuszta

Egy kicsiny kápolna és néhány fejfa. Ennyi maradt mára Körtvélyespuszta helyén.

kortvelyespuszta2
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok falu képtelen a fiatalok számára olyan lehetőségeket nyújtani, hogy maradásra bírja őket. Azok a helyek, ahonnan az ifjabb generációk elszivárognak, lassú halálra vannak ítélve. 

Magyarországon számos parányi falvat fenyeget a teljes eltűnés. Kétszáz főnél kevesebb lakossal 414 törpetelepülés rendelkezik, míg száznál is kevesebben 153 községben élnek. A hanyatló, apró közösségek mellett pedig egyre több olyan falu is akad, mely szinte már csak emlék. Ezek közé tartozik lassan Körtvélyespuszta is.

Körtvélyespuszta 

A Vértes vadregényes szépségű erdejében, Tatabánya határain túl fekszik a város külterületeként nyilvántartott Körtvélyespuszta, melyet korábban Bánhidához jegyeztek. A falu nem kapcsolódik szervesen a nagyvároshoz, attól délkeletre, mintegy öt-nyolc kilométerre terül el, ahol nyugati szomszédja, Vértessomló, keletre pedig Csákányospuszta, majd Szárliget fekszenek. 

Körtvélyespuszta 420 méteres tengerszint feletti magasságban terült el, ma már azonban több a kíváncsi turista, mint a lakó. A település Csákányospuszta felőli oldalán a Csákány-patak meseszép vízmosásokkal teli völgyet alakított ki. Ez a Mária-szakadék, mely az Országos Kéktúrának is része. Akik ezt az ösvényt járják, elhaladnak a község régi temetője mellett, ahol 120 éves vagy még öregebb, gót betűs, magyar és német fejfák düledeznek a lombok alatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A település ma alig több, mint néhány fakerítés, egy siló, egy alapítványi tábor, valamint a fő látványosságnak számító, apró kápolna. Ez utóbbit néhány éve vandálok rongálták meg, ám az akkor itt élők felújították, így most takarosan, hívogatóan köszönti a túrázókat. Noha a falucska pár évtizeddel ezelőtt még nyolcvan lelket számlált, 2001-ben már csak három lakost jegyeztek fel innen.

A környéket járva érdemes megnézni a Mária-szakadékot, Csákányospusztát, a faluról elnevezett, de azon túl található Körtvélyesi-kilátót és a Vitányvárat is.

Mesefalu a szomszédban

Körtvélyespuszta maradványaitól nem messze fekszik Várgesztes, ahonnan csodálatos túrautak indulnak. Innen bejárhatod a Vértes minden csodáját!

Mesefalu a Vértesben: képeken Várgesztes környéke

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: indafoto.hu / Teteneverdle, VargaMaria2800.

Ezt is szeretjük