84 éves a falu utolsó lakója, aki egyszerre polgármester, pultos és könyvtáros - Mégis boldog

Az öreg hölgy igazán elfoglalt, hiszen sok turista keresi fel Monowiban.

monowi elsie cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember retteg attól, hogy idősebb korára egyedül kell élnie. Elsie Eiler azonban nemcsak az otthonában maradt egyedül, de ezzel párhuzamosan faluja utolsó lakójává is vált. Az idős hölgynek mégis sikerült megtalálnia a boldogságot ebben a helyzetben is.

Elsie jelenleg 84 éves, napjai mégis munkával telnek. A barátságos asszony az Egyesült Államok legkisebb településének egyedüli lakójaként jókora médiafigyelmet kap, így vendéglője sosem marad üres sokáig. Ismerd meg ezt a nem mindennapi történetet!

Monowi utolsó lakója

Monowi falucskája Nebraska államban található. A településen sokáig mintegy 150 szarvasmarhatartó család élt, akiknek kedvezett a vasút közelsége. A közlekedés átalakulásával azonban 1980-ra 18 főre csökkent a lakosok száma. Ez nemcsak az idősek halála miatt alakult így, de a fiatalok is egyre nagyobb számban hagyták el szülőfalujukat jobb lehetőségek után kutatva.

Elsie fia és lánya is így vándoroltak el. Tudva, hogy másutt jobb lehetőségek várnak rájuk, az asszony nem is tartóztatta a gyermekeit, akik négy unokával és két dédunokával ajándékozták meg. Egyik gyereke egy másik államban telepedett le pár száz kilométerre, míg a másik Hollandiában él, így nagyon sűrűn nem járnak haza. Noha hiányoznak Elsie-nek, az asszony csak ritkán magányos.

monowi elsie

A nő 2004 óta Monowi utolsó lakója. Férje, Rudy akkor, 14 évvel ezelőtt hunyt el. Ezzel Monowi lett az USA legkisebb települése, így Elsie-re is ettől kezdődően irányult egyre nagyobb közfigyelem. A hölgy szerepelt már jókora nemzeti csatornák műsoraiban, sőt, itt-ott európai újságok is foglalkoztak a történetével, amit szórakoztatónak talál.

Pultosként az asszony nemcsak a visszatérő, helyi vendégekkel találkozik. Időről időre betérnek olyanok is, akik valóban a tévés szereplések miatt kíváncsiak az egyszemélyes falura. Elsie szerint a legtöbb turista nyáron érkezik. Őket igyekszik is számon tartani. Eddig az Egyesült Államok 47 államából és negyven más országból voltak látogatói. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Pultos munkája mellett Elsie egyben polgármester is. Az adókat saját magának fizeti, sőt, kocsmatulajdonosként az alkohol árusításához szükséges engedélyért is a polgármesterhez, önmagához kell folyamodnia. A közvilágítást biztosító négy utcalámpa üzemben tartásához azonban a megyétől kell engedélyt kérnie, illetve éves tervezetet benyújtania.

Polgármesteri teendőin túl könyvtárosként is dolgozik. Az ötezer kötetből álló gyűjteményt még férje hagyta rá, így az ő tiszteletére az intézmény a Rudy Könyvtára - Rudy's Library - nevet kapta. 

monowi templom

Mivel a vidék ritkán lakott, az asszony a negyven-hatvan kilométerre élőkre is szomszédjaiként gondol. A közösség pedig valóban összetartó. Télen a helyi farmerek sosem felejtik el Elsie parkolójából és Monowi főutcájából is elkotorni a havat. A vendéglőben ugyan az asszony az egyetlen dolgozó, gyakran kap segítséget. Amikor az év folyamán többször motoros találkozó helyszíne a falu, mindig akad segítő kéz a konyhában, amikor kell.

A csendesebb időszakokban a vendéglőben az asszony és barátai kártyáznak gyakran éjfélig is. A társaság egy része tinédzserkora óta összejár.

monowi archiv

A hölgy sosem gondolt arra, hogy elhagyja otthonát. Már édesanyja is nebraskai volt, míg apja Németországból érkezett. Noha élete során több nagyvárosban is élt, szívesen maradt Monowiban, ahol férjével 1975-ben nyitották meg vendéglőjüket.

Noha sokan megkérdezik tőle, mi lesz a település sorsa, ha ő már nem lesz, Elsie ezzel a problémával nem foglalkozik. Az idős hölgy szeretné élvezni az életet, akár arról a részéről van szó, hogy munkája során új embereket ismer meg, akár arról, hogy otthon van ideje önmagára.

Katedrális saját kezűleg

Ismerj meg egy másik, rendkívüli idős embert is! Justo Gallego 93 éves korára spanyol otthonában saját kezűleg egy teljes katedrálist épített fel. 

Ezt is szeretjük