Különleges farkaskölykök születtek: igazi szenzáció a Szegedi Vadasparkban

Nagyon ritka, sörényes farkasok születtek a Szegedi Vadasparkban.

Sörényes farkasok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Három sörényes farkas - Chrysocyon brachyurus - született a Szegedi Vadasparkban, a ritka ragadozót már többször sikerült szaporítani a Tisza-parti város állatkertjében - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel. A kölykök március 10-én születtek, pénteken estek át az állatorvosi vizsgálaton, kapták meg oltásukat és egyedi jelölésüket.

A Dél-Amerikában őshonos sörényes farkas csak a Szegedi Vadasparkban látható Magyarországon. Európában csupán 142 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa - ZIMS - szerint, a fajmegmentési tenyészprogram keretében. A különös megjelenésű kutyafélét több mint húsz éve tartják Szegeden. A jelenlegi párnak a tavaszi a második alma, 2016-ban született két kölyök, melyek végül egy német és egy holland állatkertbe kerültek.

farkas

A nevüket fekete színű sörényükről kapó ragadozók inkább csak nagyságukkal emlékeztetnek a farkasokra, viselkedésük, alkatuk hosszú lábú róka látszatát kelti. A vékony, hosszú végtagok előnye az eredeti élőhelyükön érvényesül, ahogy a magas fűben keresik zsákmányukat. Járásuk is különleges, a ragadozók között szokatlanul az azonos oldalon lévő lábaikat emelik egyszerre.

A legnagyobb - 70-80 centi marmagasságú - kutyaféle ragadozó Dél-Amerika füves-bozótos térségeinek, mocsarainak lakója. Élőhelyén nagy veszélyt jelent rá a vadászat, főleg régebben féltették tőle a háziállataikat, főleg birkáikat az állattartók, és farkasként irtották. Számos egyede pusztul el közutakon elütve, emellett a kutyák fertőző betegségeiben is sok elhullik.

 Jelenleg 17 ezer kifejlett egyede él a természetben a Természetvédelmi Világszövetség - IUCN - szerint. A sörényes farkasok párkapcsolatban élnek, sűrűbben csak a párzási időszakban találkoznak, máskor egymástól függetlenül mozognak és vadásznak a területükön. A kicsik mintegy két hónap vemhesség után látják meg a napvilágot a sűrű növényzet rejtekében.

Fotók: Szegedi Vadaspark/Endrédi Lajos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ő most legcukibb lakó a Debreceni Állatkertben

Fekete-fehér kislámával örvendeztette meg a gondozókat a Debreceni Állatkert lámapárja. A kis csődör 12 hónapos vemhesség után látta meg a napvilágot, születése után fél órával pedig már lábra is állt.

Ő most legcukibb lakó a Debreceni Állatkertben: képeken a lámakölyök

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük