Nem mindentől véd a kullancs elleni oltás: a megfelelő öltözet segít kivédeni a csípést

A rovarcsípést is megelőzi egy kullancsbiztos öltözet a kirándulásokon.

kullancs-riaszto-ruha

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a kullancs elleni oltás védelmet jelent a rovar által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladástól, azaz a kullancs-encephalitis-től, ám magát a csípést nem előzi meg, így a kellemetlenségtől, illetve több betegségtől, így a Lyme-kórtól, a Q-láztól vagy a nyúlpestistől sem véd.

Az oltás mellett ezért mindig szükséges a csípés elleni védekezés is, melyben nemcsak a bőrre és ruhára felvitt riasztószer, de az óvintézkedések és a kullancsbiztos öltözet is rengeteget számít.

Kullancsbiztos öltözet

A kullancsok sajnos nemcsak az erdőben, de akár egy parkban vagy kertben is előfordulhatnak, így mindig óvatosnak érdemes lenni. Ha viszont kirándulni megy az ember, különösen ügyelni kell a zárt ruházatra. A leggyakrabban az aljnövényzetből kapaszkodnak fel a vérszívó rovarok az emberre és az állatokra, ezért a legfontosabb a boka és a lábfej védelme.

A legegyszerűbb trükk, ha betűröd a nadrág szárát a zokniba vagy a magasabb szárú bakancsba, amikor magasabb növényzetben sétálsz, de egy szűkített, húzott aljú nadrág is jó szolgálatot tehet. Sokat segíthetnek kirándulás alatt a kamáslik is, melyek között vannak részben erre a célra kialakított, gumírozott, el nem csúszó darabok is.

A ruha színe sem mindegy

A ruházkodásnál az a lényeg, hogy minél kevesebb bőrfelület maradjon szabadon: a legjobb, ha a pólót is betűröd a nadrágba, de a magasított nyak és a gallér is jó szolgálatot tehet. A szín sem mindegy, ajánlott minél világosabb árnyalatot választani, melyen könnyen kiszúrható az apró, sötét rovar.

Érdekesség, hogy a kullancs testfelületén található szőrök miatt csak előre tud menni a ruhadarab alatt, nehéz kirázni belőle. A rovart elsősorban az árnyékos és lágy bőrfelületek érdeklik, ezért gyakran a hónaljat vagy más hajlatokat céloznak meg, de a fejbőr is kedvelt célpontjuk. A csípést nem lehet érezni a nyálban levő érzéstelenítő hatású vegyületek miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Melegebb időben sem szabad elfelejteni a zárt öltözetet, vékonyabb, lenge anyagból is lehet kapni megfelelő, mégis jól szellőző ruházatot. A fejre vászon- vagy szalmakalapot lehet húzni, de ennek hiányában legalább érdemes felkötni a hajat. A levetett pulóver pedig mindig kerüljön azonnal a hátizsákba, a derékról, vállról lelógó ruhadarabba könnyebben belekapaszkodhatnak a bozót rovarjai.

Kullancscsípés esetén

Akármilyen jól védekezik is az ember kirándulás alatt, minden esetben fontos átnézni a teljes testfelületet a nap végén. A bőrbe jutott kullancsot speciális, rugós csipesszel könnyű kihúzni, amit patikákban lehet kapni. Viszont akkor sem szabad késlekedni az óvatos eltávolítással, ha ez, illetve szakszerű segítség nem áll a rendelkezésre, mivel a fertőzésveszély idővel egyre nő.

Amiatt nem kell megijedni, ha kiszedéskor a fejből vagy a csápból egy pici a bőrben marad, mert ezt hamarosan - fertőződés nélkül - kidobja a szervezet. Olajos krémet viszont tilos rákenni, mivel fuldoklás esetén az állat a potroha tartalmát a véráramba öklendezheti. Érdemes továbbá fertőtleníteni picit a csípés helyét is alkoholos vagy jódos fertőtlenítőszerrel.

Izgalmas túrák a kisvasutak szerelmeseinek

A keskeny nyomvonalon haladó vonatok igazán kalandos helyekre visznek el országszerte. A Börzsöny, a Szalajka-völgy, a Hortobágy vagy a Fertő-táj legszebb vidékeit is bejárhatjátok velük.

10 mesés kisvasutas túra tavaszra: mesebeli vidékeket járhatsz be velük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük