Nem mindentől véd a kullancs elleni oltás: a megfelelő öltözet segít kivédeni a csípést

A rovarcsípést is megelőzi egy kullancsbiztos öltözet a kirándulásokon.

kullancs-riaszto-ruha
beauty and style
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a kullancs elleni oltás védelmet jelent a rovar által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladástól, azaz a kullancs-encephalitis-től, ám magát a csípést nem előzi meg, így a kellemetlenségtől, illetve több betegségtől, így a Lyme-kórtól, a Q-láztól vagy a nyúlpestistől sem véd.

Az oltás mellett ezért mindig szükséges a csípés elleni védekezés is, melyben nemcsak a bőrre és ruhára felvitt riasztószer, de az óvintézkedések és a kullancsbiztos öltözet is rengeteget számít.

Kullancsbiztos öltözet

A kullancsok sajnos nemcsak az erdőben, de akár egy parkban vagy kertben is előfordulhatnak, így mindig óvatosnak érdemes lenni. Ha viszont kirándulni megy az ember, különösen ügyelni kell a zárt ruházatra. A leggyakrabban az aljnövényzetből kapaszkodnak fel a vérszívó rovarok az emberre és az állatokra, ezért a legfontosabb a boka és a lábfej védelme.

A legegyszerűbb trükk, ha betűröd a nadrág szárát a zokniba vagy a magasabb szárú bakancsba, amikor magasabb növényzetben sétálsz, de egy szűkített, húzott aljú nadrág is jó szolgálatot tehet. Sokat segíthetnek kirándulás alatt a kamáslik is, melyek között vannak részben erre a célra kialakított, gumírozott, el nem csúszó darabok is.

A ruha színe sem mindegy

A ruházkodásnál az a lényeg, hogy minél kevesebb bőrfelület maradjon szabadon: a legjobb, ha a pólót is betűröd a nadrágba, de a magasított nyak és a gallér is jó szolgálatot tehet. A szín sem mindegy, ajánlott minél világosabb árnyalatot választani, melyen könnyen kiszúrható az apró, sötét rovar.

Érdekesség, hogy a kullancs testfelületén található szőrök miatt csak előre tud menni a ruhadarab alatt, nehéz kirázni belőle. A rovart elsősorban az árnyékos és lágy bőrfelületek érdeklik, ezért gyakran a hónaljat vagy más hajlatokat céloznak meg, de a fejbőr is kedvelt célpontjuk. A csípést nem lehet érezni a nyálban levő érzéstelenítő hatású vegyületek miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Melegebb időben sem szabad elfelejteni a zárt öltözetet, vékonyabb, lenge anyagból is lehet kapni megfelelő, mégis jól szellőző ruházatot. A fejre vászon- vagy szalmakalapot lehet húzni, de ennek hiányában legalább érdemes felkötni a hajat. A levetett pulóver pedig mindig kerüljön azonnal a hátizsákba, a derékról, vállról lelógó ruhadarabba könnyebben belekapaszkodhatnak a bozót rovarjai.

Kullancscsípés esetén

Akármilyen jól védekezik is az ember kirándulás alatt, minden esetben fontos átnézni a teljes testfelületet a nap végén. A bőrbe jutott kullancsot speciális, rugós csipesszel könnyű kihúzni, amit patikákban lehet kapni. Viszont akkor sem szabad késlekedni az óvatos eltávolítással, ha ez, illetve szakszerű segítség nem áll a rendelkezésre, mivel a fertőzésveszély idővel egyre nő.

Amiatt nem kell megijedni, ha kiszedéskor a fejből vagy a csápból egy pici a bőrben marad, mert ezt hamarosan - fertőződés nélkül - kidobja a szervezet. Olajos krémet viszont tilos rákenni, mivel fuldoklás esetén az állat a potroha tartalmát a véráramba öklendezheti. Érdemes továbbá fertőtleníteni picit a csípés helyét is alkoholos vagy jódos fertőtlenítőszerrel.

Izgalmas túrák a kisvasutak szerelmeseinek

A keskeny nyomvonalon haladó vonatok igazán kalandos helyekre visznek el országszerte. A Börzsöny, a Szalajka-völgy, a Hortobágy vagy a Fertő-táj legszebb vidékeit is bejárhatjátok velük.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük