Újrarajzolják az országos térképet, amivel megelőzhetők a madárbalesetek
Szakemberek kijelölik, hogy hol van szükség az elektromos vezetékhálózat átalakítására.

madar
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - MME - szakembereivel is együttműködve fokozatosan alakítja madárbaráttá középfeszültségű villamosvezetékeit az E.ON. Az energiacég által a madárvédelmi prioritástérkép megújításához nyújtott anyagi támogatás legfőbb célja, hogy a friss adatokra támaszkodva hatékonyan akadályozza meg a vezetékek okozta madárbaleseteket.

Fajmegőrzéssel foglalkozó szakemberek, a nemzeti parkok és az E.ON munkatársai vesznek részt abban az együttműködésben, mellyel kijelölik, hogy hol van szükség a vezetékhálózat átalakítására. Többek közt így szeretnék elérni, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek a madarak.

Térképpel védik a madarakat

A problémás helyeket az MME viszi térképre, ezt hívják országos madárvédelmi prioritási térképnek, amit első alkalommal tíz évvel ezelőtt készítettek el, és most dolgoznak a megújításán. A térkép a természetvédők mellett az energiacég mérnökeit is segíti, amikor a hálózatok átalakításán dolgoznak. A szükséges változtatásokat, a madarak biztonsága érdekében tervezett beruházásokat így célzottan, a legfontosabb területekre összpontosítva hajthatják végre.

Az MME-vel való együttműködés keretében a vállalat az idén már kapott friss adatokat a beavatkozást igénylő helyszínekről, így elvégzik ezen pontok madárbarát átalakítását. A térkép megújításával várhatóan még pontosabb, részletesebb adatbázis alapján haladhat majd a munka. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a környezetet kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátásért.

A közelmúltban is tettek a szárnyasok biztonságáért

Idén tavasszal újabb 144 kihelyezett fészektartó került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein, a már korábban telepített 4199 eszköz mellett. Továbbá a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban 161 pontos madárvédelmi beavatkozás-sorozat valósult meg, ahol a szakemberek cseréltek szigeteléseket, oszlopkapcsolókat és fészektartókat. Utóbbiakat a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartják, és, ha kell, akár cserélik is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Április-májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósult meg gólyavédelmi program, melynek keretében madárbarát megoldások alkalmazásával építették át az oszloptranszformátorokat. Túrkeve és Dévaványa között ősszel indul egy beruházás, melynek keretében 18 kilométeres szakaszon kerülnek a vezetékek a földbe, ez a térségben fészkelő túzokok megóvását szolgálja majd. A túzokvédelmi projekt a következő években is folytatódik.

Fotók: Getty Images.

Madarakat akart fotózni, amikor feltűnt neki valami vicces

Ossi Saarinen természetfotós számos vadon élő állatot fényképezett már, de kedvencei mégis a madarak, ezért, amikor csak teheti, őket figyeli és örökíti meg. Már jól ismeri a különböző fajtákat, és feltűnt neki, hogy egyes madarak külseje nagyon hasonlít az Angry Birds játékokból és meséből ismert figurákéhoz.

Ezt is szeretjük