Alku tárgya volt a bebörtönzött, gyönyörű császárné: Galla Placidia korának egyik legfontosabb személye volt

A befolyásos nő élettörténete különlegesen fordulatos.

Galla Placidia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Korának legműveltebb, igen befolyásos asszonya volt Galla Placidia (i. sz. 390/392-450. november 27.), aki maga is császári sarj, majd császárné volt.

Nagy Theodosius római császár gyermeke volt, ám előkelő származása nem mentette meg őt a nehéz sorstól. Egész életét fordulatok és sorsdöntő események alakították.

Galla Placidia

Amikor Alarich gót király kifosztotta Rómát, a töménytelen kinccsel és arannyal együtt elrabolta a hercegnőt is. Első házasságát az ő rokonával és utódjával, Athaulf gót királlyal kötötte.

Korabeli feljegyzések szerint ez szerelmi frigy lehetett, és igen fényűző esemény: az uralkodó római ruhát vett fel, Galla Placidia pedig a császári ágyon ülve fogadta a nászajándékokat: Róma kifosztásából származó aranyat és drágaköveket.

Miután kiderült, hogy a házasság császári engedély nélkül köttetett, a pár elvált egymástól. Egy közös gyermekük született, aki meghalt az első évében. Athaulf ugyancsak abban az esztendőben vesztette életét, mert megölték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Ekkor Athaulf utódja, Sigerich került trónra, Galla Placidia pedig alku tárgyává vált a gótok és Róma között. Honorius császár váltságdíjként 600 000 modius gabonát adott át érte, Wallia nyugati gót király pedig feladatául kapta, hogy tisztítsa meg Hispániát a vandáloktól (keleti germán népcsoport) és svévektől (nyugati germán népcsoport), ennek fejében pedig elismerték őt Aquitánia urának.

 417-ben Galla Placidia visszatért Ravennába, és a patrícius III. Constantius majdani császár felesége lett. Ő nem sokkal ezután meghalt, ahogyan Honorius is. Utóbbi fia, III. Valentinianus akkor még fiatal volt az uralkodáshoz, ezért  437-ig az ő gyámja, régense lett. Galla Placidia 450-ben halt meg Rómában.

Mauzóleuma

Bár mauzóleuma Ravennában áll, bizonyos források szerint Galla Placidiát Rómában temették el. Állítólag ott a középkorban éveken át egy mauzóleum őrizte testét, melyet meg is lehetett tekinteni. A halott császárné egy széken ült, és egy kukucskálón keresztül volt látható. A holttest állítólag a 16. században tűz martaléka lett.

Ami ravennai, hivatalos nyughelyét illeti, egy keresztalapú mauzóleum 6. századi, és a San Vitale-bazilikájának udvarában található. A kis épület telis-tele van a helység jellegzetes kulturális sajátosságának számító fantasztikus mozaikokkal.

A mauzóleumban három szarkofág van, Galla Placidiáén kívül gyámolt fiáé és III. Constantinusé. A legfigyelemreméltóbb mozaikok a bejárattól balra láthatók, ezek Krisztust mint a jó pásztort ábrázolják, és a bejárattal szemben egy ismeretlen, Szent Lőrincnek vagy Szent Vincének tulajdonított alakot ábrázolnak, aki éppen tűzbe veti a négy evangéliumot. A mennyezetet sötétkék ég és csillagok borította kupola fogja át.

Ilyenek voltak a római császárok

Nézd meg a legismertebb római császárok arcrekonstrukcióit, és tudj meg róluk néhány érdekességet!

Így nézett ki a valóságban Julius Caesar és Néró: elképesztően élethű lett a reprodukciójuk

Elolvasom
Ezt is szeretjük