Ez a kőszikla volt Szent Antal párnája - Úgy tartják, szerencsét hoz, ha megérintik sírját

Páduai Szent Antal párnája és köpenye is megtekinthető a padovai bazilikában.

Szent Antal története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csodálatos Padova szívében magaslik a Szent Antal-bazilika, mely nemcsak hatalmasságával és szépségével nyűgözi le a betérőket.

Itt található ugyanis Páduai Szent Antal 13. századból fennmaradt sírja, melynek megérintése állítólag szerencsét hoz. Számos ereklyéjét, öltözetét, tárgyait, így például azt a sziklát is itt őrzik, melyet párnájaként használt. Testének egyes részeit ereklyetartókban helyezték el a falak között. A szent a szegények, koldusok, szobrászok, agyagmunkások, porcelánkészítők és az utazók védőszentje, de akkor is közbenjárását szokták kérni, ha egy elveszett tárgy megleléséről vagy mindennapi problémákról van szó.

Szent Antal története

Páduai Szent Antal Ferdinánd - Fernando Martins de Bulhões - néven született 1195. augusztus 15-én Lisszabonban portugál nemesi család sarjaként. Az Antal nevet akkor vette fel, amikor belépett az Ágoston-rendi kanonokok közé, ugyanis Remete Szent Antalt választotta a védőszentjének. Ekkor 16 éves volt.

1220-ban elhagyta az Ágoston-rendet, és a Ferencesbe lépett át. Miután meglátta öt ferences vértanú földi maradványait, hosszú útra indult Marokkóba, hogy misszionáriusként tevékenykedjen. Betegsége megakadályozta abban, hogy elképzelését megvalósítsa, amiatt hamar haza kellett mennie. Hajóját hazafelé tartva vihar érte, és Szicíliánál vetődött partra. Egy ideig ott is élt.

1221-ben a ferencesek generális káptalanján találkozott Assisi Szent Ferenccel. Egy véletlen folytán kiderült, hogy kiváló szónok, ugyanis helyettesítenie kellett valakit, és nagyszerű rögtönzött szentbeszédet mondott. Bár mindig titkolni akarta műveltségét, ekkor mindenki számára világossá vált olvasottsága, tanultsága. Megbízták, hogy menjen Dél-Franciaországba, és prédikáljon a katharoknak - 12. századi dél-franciaországi vallási csoport, a katolikus szemlélet szerint eretnek - és valdenseknek - 12. századi pápa- és egyházellenes vallásfelekezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Páduai Szent Antal volt az első, aki rendtársait hittudományra tanította. 1227-ben Észak-Itáliában folytatta prédikátori tevékenységét. Romagna rendtartomány főnöke lett, és teológiát oktatott a Bolognai Egyetemen.

Mindössze 36 évesen vitte el szívbetegsége és szervezete általános rossz állapota. Padovában akart meghalni, ezért oda indult. Útja végén már talicskában tolták, mert nem tudott járni. 1231-ben hunyt el. IX. Gergely pápa 11 hónappal ezután avatta szentté, 1232-ben. 1262-ben temették el a bazilikába, ahol ma is nyugszik. Ekkor nyitották fel a koporsóját, és meglátták, hogy bár a teste elporladt, nyelve épen maradt, ami nagyszerű szónoki képességei és tanító munkássága miatt is különleges.

Legendái

A szenthez több legenda is fűződik. Az egyik szerint egyszer, amikor egy szál liliommal a kezében imádkozott, egy szép kisgyermek jelent meg előtte imakönyve felett, a gyermek Jézus, aki átölelte őt. E történetből származnak attribútumai, azaz a dolgok, melyekkel felismerése érdekében ábrázolni szokták: leggyakrabban könyvvel, a gyermek Jézussal, kenyérrel és liliommal jelenítik meg.

Egy másik legendája Conaccóban esett meg. Aszerint egy apa magával vitte fiát, amikor kiment a földekre dolgozni, a gyermek azonban elbarangolt a közeli mocsárhoz. Amikor be akart hajolni a tavirózsáért, beleesett a mocsárba, és megfulladt. A kétségbe esett apa Szent Antalhoz kezdett fohászkodni, és megígérte, hogy attól fogva segíti majd a szegényeket. Ekkor gyermeke életre kelt.

Egy harmadik legendája szerint egy alkalommal a montpellier-i egyházban prédikált, és közben eszébe jutott, hogy ígérete szerint egy másik templomban kellett volna énekelnie. Ekkor fejére húzta a csuklyáját, és leült. Több mint fél órán át nem mozdult meg. Másnap kiderült, hogy ez alatt az idő alatt a másik templomban jelent meg, és énekelt, tehát egyszerre volt két helyen.

Sírja és ereklyéi

A következő képeken Páduai Szent Antal sírja és ereklyéi tekinthetők meg.

Szent Januáriusz csodája

A csaknek kétezer éve elhunyt Szent Januáriusz vére folyékony maradt: különleges története a következő cikkben található.

1700 éve halott Szent Januáriusz, de a vére még mindig folyékony: a mai napig jósolnak belőle

Elolvasom
Ezt is szeretjük