1300 éve élt lányt rejtett a templom fala: különös élete volt a 7. századi hercegnőnek

Szent Eanswythe az első kereszténységet bevezető brit uralkodó leszármazottja volt.

szent

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Angliában a kenti St. Mary and Eanswythe templom felújításakor 1885-ben befalazott kamrába helyezett ólomkoporsót találtak, melyet feltehetőleg a reformáció relikviapusztítása elől rejthettek el egykor.

Megtalálásakor nem sok derült ki róla, de idén újra kezdeményezték a csontok alaposabb vizsgálatát, melynek eredményeként érdekes következtetés született: a maradványok Szent Eanswythe csontjai lehetnek.

A rejtélyes csontok

A csontokat a 19. századi technológiát jóval túlszárnyaló vizsgálatoknak alávetve megállapították, hogy azok egy fiatal nő maradványai lehetnek.

A középkori templom, ahol a csontokat befalazták.
A középkori templom, ahol a csontokat befalazták.

Csontszerkezete alapján nem szenvedett alultápláltságtól, ami igen fontos részlet, mert azt feltételezi, hogy valószínűleg előkelő származású lehetett. Fogát és lábcsontját radiokarbonos kormeghatározásnak vetették alá, és azt is megállapították, hogy a nő mintegy 1300 éve, a hetedik században élhetett. Angliában  a kereszténység a 7-10. század terjedt el.

A maradványok.
A maradványok.

A vizsgálódó, angliai egyetemekről érkezett szakértők, Lesley Hardy és Andrew Plested és Andrew Richardson kíváncsian vizsgálgatva a csontokat és a történelmi hátteret arra jutottak, hogy minden valószínűség szerint Szent Eanswythe-ről van szó, Eadbald király lányáról, annak az angol királynak, Ethelbertnek az unokájáról, aki a brit uralkodók közt elsőként tért át keresztény vallásra. A hercegnő maga is sokat tett a kereszténységért Angliában.

A templomi sír.
A templomi sír.

Szent Eanswythe, a kereszténység fiatal úttörője

Életéről keveset tudunk, 630-ban született Kentben, és nagyon fiatalon, 17-20 esztendősen hunyt el körülbelül 650-ben. A kereszténység elkötelezettje volt maga is, mint Ethelbert király, hiszen a vallás fiatal úttörőjeként, tizenévesen alapította Folkestone első női szerzetesközösségét és maga is apácaként élt. Nem véletlen, hogy a város védőszentjének választotta.

Szent Eanswythe képmása.
Szent Eanswythe képmása.

Az 1300 éve a templomban nyugvó szent önmagában is fantasztikus lelet mind Anglia, mind általában a keresztény egyház számára. Attól azonban még különlegesebb, hogy Szent Eanswythe maradványai a legkorábbi maradványok, ami angolszász szenttől valaha is előkerült.

Épen maradt szentek

Romolhatatlannak is nevezik őket, mert testük évszázadok után is ép maradt: képeken mutatunk néhány hihetetlen épségben maradt szentet.

Ezt is szeretjük