Így nézett ki a valóságban Julius Caesar és Néró: elképesztően élethű lett a reprodukciójuk
Az ókori római vezetők arcrekonstrukciói olyanok lettek, mintha élnének.

GettyImages-172326593
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor diákként történelemórán tanultunk a különböző római vezetőkről, bizonyára közelibbnek, megfoghatóbbnak éreztük volna a tananyagot, ha láthattunk volna róluk készült élethű arcrekonstrukciókat.

Több klasszikus római vezetőről is készült ilyen, rájuk tekinteni pedig nemcsak érdekes, de felér egy valóságos időutazással.

A Róma császárai projekt

Az arcmások egy fiatal spanyol szobrász, Salva Ruano keze munkái, és a Róma császárai projekt keretében készültek. Hiperrealista művek, valóságosságuk pedig nem véletlen: a művész alapos kutatómunka és felkészülés után a minél emberibb ábrázolásra törekedett. Az volt a célja, hogy alkotásaival még közelebb vigye a klasszikus római kultúrát, történelmet az emberekhez. Julius Caesar, Néró és Augustus arcmásai tagadhatatlanul olyanok lettek, mintha csak élnének. Különleges élmény rájuk nézni.

Julius Caesar

Nehéz elsőre eldönteni, a három jelentős római vezető közül melyik a legvalóságosabb, ezért a projekt arcrekonstrukcióinak bemutatását a legjelentősebbikkel kezdjük.

a

Caius Julius Caesar i. e. 100 és i. e. 44 között élt római hadvezér és politikus volt, akiért finoman szólva nem mindenki rajongott. Egyeduralmát sokan nem nézték jó szemmel, polgárháború indult ellene, végül odáig fajult a helyzet, hogy összeesküdtek ellene, és megölték. A történelemben betöltött jelentősége ettől függetlenül is vitathatatlan: nemcsak kiemelkedően sikeres hadvezér és uralkodó volt, de ő hozta létre a császárság intézményét is Rómában. Mély és fürkésző tekintetű arcmásával szembenézni egészen különleges élmény.

Augustus

Augustus császár, avagy teljes nevén Caius Iulius Caesar Octavianus, ugyancsak rendkívül jelentős volt a Római Birodalom első császáraként. Az ő portréját mutatjuk be másodikként.

b

Augustus - élt i. e. 63-tól i. sz. 14-ig - Julius Caesar örökbe fogadott fia volt, ám nála sokkal közkedveltebb személyiség. Másképp irányított, más politikát követett, és nagyszerű államférfinak tartották. Első császárként ő alapozta meg a császárság működésének rendszerét politikai, katonai, államigazgatási és társadalmi értelemben. A rekonstrukción egy kedves arc vonásait látjuk viszont, összhangban a császár feltételezhető pozitív személyiségével.

Néró

A Róma császárai projekt keretében Néró császár arcmása is elkészült.

c

I. sz. 37-ben született, és 68-ban halt meg. Claudius mostohafia és Caligula unokaöccse volt, a Iulius-Claudius-dinasztia utolsó császára. Tacitus feljegyzései szerint a császár zsarnoki tetteiről, keresztényüldözéséről volt hírhedt. A többi császár közül mégis az emeli ki, hogy művészi tehetséget érzett magában, amit költemények írásában, zenében és színjátszásban kamatoztatott. Kedvteléseivel háttérbe szorította a politikát, ami végül halálához vezetett: palotaforradalommal végeztek vele. Részletességével talán Néró rekonstrukciója sikerült mind közül a legvalóságosabbra.

Míg a császárokról rendszerint csak olvasni lehet, vagy hófehér márványszobrokból következtetni rá, milyenek lehettek, a Róma császárai rekonstrukciók segítségével a római vezetők emberi közelségbe kerültek. A projekt tehát egyértelműen elérte kitűzött célját, és méltán érdemelte ki a világ elismerését.

Tutanhamon családja

A római uralkodók után következzen egy jelentős egyiptomi: bemutatjuk Tutanhamon családját.

Ezt is szeretjük