A világ legcsúnyább nőjének nevezték, cirkuszban mutogatták: Mary Ann Bevan megrázó története

Mary Ann Bevan külsőleg más volt, mint a nagy átlag, ezért megkeserítették az életét.

GettyImages-3347487

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor Mary Ann Bevan kislány volt, bizonyosan nem olyan sorsról álmodott, mint amilyenre felnőtt korára jutott. Cirkuszi fellépő lett, ám nem azért, mert gyerekkora óta erre vágyott volna.

Tragikus módon a világ legrondább nőjének titulálták, noha fiatal korában állítólag igen szép volt. Később azonban az úgynevezett akromegália nevű betegség jelentkezett nála, ami eltorzította a külsejét.

A világ legcsúnyább nője és az akromegália

Az akromegália egy jellemzően negyvenéves kor körül jelentkező hormonális rendellenesség, melynek hatására az agyalapi mirigy - általában jóindulatú daganat miatt - túl sok növekedési hormont termel, miután a testnövekedés már lezárult. A túltermelődő hormon a csontok és porcok növekedését eredményezi, és látható változásokat okoz a testen. Nő a láb és a kéz, vastagabbak lesznek az ujjak. Idővel az arc is megváltozik: az ajkak megvastagodnak, kiemelkedik a homlok, a fogak eltávolodnak, illetve a fej mérete is nő. Noha ez a betegség napjainkban már jól kezelhető, a 20. század elején még nem tudták orvosolni.

Mary Ann Bevan betegsége

Mary Ann Bevan élete átlagosan indult. 1874-ben született nyolc gyermek egyikeként Londonban, munkásosztálybéli családban. Felnőttkorában nővérként dolgozott, és hozzáment Thomas Bevanhoz, akitől négy gyermeke született, két lány és két fiú.

32 éves volt, amikor az akromegália első érezhető és látható tüneteit tapasztalta. Gyakran fájt a feje, látása romlott, és az arcvonásai is megváltoztak. A sors könyörtelenségéből eredendően hamarosan búcsút kényszerült mondani régi kinézetének. Nemcsak szépsége lett oda, de jelentősen eltérő lett a külseje, mint más embereké. Messziről kitűnt az emberek közül. Ezek a változások rendkívüli lelki megterhelést jelenthettek számára.

Férje 1914-es halála után azonban anyaként tudta, hogy cselekednie kell. Munkát keresett, ám nem volt könnyű dolga, mert külseje miatt nem akarták alkalmazni. Olyan állásokat tudott szerezni, amelyek nehéz fizikai tevékenységgel jártak, így került egy farmra. A gazda itt állítólag megalázó módon megjegyezte, hogy az ő kinézetével bátran jelentkezhetne a legrondább asszonyok versenyére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szívére vette, de a maga vigasztalására benevezett egy, a háziasságot felmérő versenyre, ahol 250 nő felett aratott győzelmet. Ebben az időben közölte vele az orvosa, hogy állapota csak romlani fog. Mivel azonban belátta, hogy gyermekeit özvegyként el kell tartania, csakugyan jelentkezett egy hirdetésre, mely a legcsúnyább nőt kereste. Attól kezdve mint cirkuszi látványosság kereste meg a maga és gyermekei kenyerét a Barnum & Bailey és a Ringling Brothers cirkuszi porondján. A különféle külső rendellenességekkel rendelkező fellépők közül ugyan nem lógott ki, ám a közönség rendre szörnyetegként kezelte őket, a fizetségért cserébe el kellett viselniük a csúfolást, esetenként a fizikai bántalmazást is.

Cirkuszi évei keserűsége, a szörnyen megalázó szerepek mellett azonban barátokat is szerzett, sőt egy zsiráfidomárral szerelmi viszonya is volt, ami összességében elviselhetőbbé tette a mindennapokat. 1933-ban, 59 évesen hunyt el. Londonban, a szülővárosában temették el.

Egy szakállas nő igaz története

Annie Jones egy veleszületett rendellenesség okán arcán, testén látható szőrréteggel született, ami az idő múlásával egyre erősödött. Látványosság lett belőle.

(Képek: Getty Images, Wikipedia.)

Ezt is szeretjük