5 és fél méteres volt a világ leghosszabb szakálla: Hans Nilson Langseth 19 évesen hagyta abba a borotválkozást

A férfi csaknem egész életében növesztette a szakállát.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években a férfiak körében ismét nagy divat lett a szakáll, ám abban a hosszban aligha gondolkodik bárki is, mint amilyet Hans Nilson Langseth viselt egykor.

Langseth ugyanis öt és fél méter hosszú, pontosabban 5 méter 33 centiméter hosszú arcszőrzetet viselt. A mai napig a világ leghosszabb szakállú férfijaként tartják számon. A szakállat a mai napig őrzik a Smithsonian tárlatában.

19 évesen kezdte növeszteni a szakállát

Hans Nilson Langseth 1846. július 14-én született Norvégiában, egy ötgyermekes család negyedik szülöttjeként. 19 éves volt, amikor félretette a borotvát, ugyanis benevezett egy szakállnövesztő versenyre. Noha akkor még nem ért el díjnyertes hosszt, úgy határozott, hogy utólag sem vágja vissza arcszőrzetét.

hansl

Mire felnőtt, három bátyja Amerikába költözött. Miután megismerte feleségét, Anne-t, ő is ott kötött ki, Iowában telepedtek le. Hat gyermekük született, felesége legkisebb fiuk, Peter születése után, negyvenéves korában hunyt el. Halála után ő és gyermekei Glyndonba, Minnesotába költöztek egy farmra. 

Egy különleges idővonal

Bár a szakáll természeténél fogva magától növekszik, mégsem volt könnyű vele Langseth élete, hiszen bizonyára súlyos lehetett, olykor zavaró, és ápolni sem volt egyszerű. Nem csoda, hogy a szakállat összefogva, zsebre vágva viselte.

Bár ez a típusú szőrzet körülbelül másfél méterig növeszthető, ezután elhal, neki mégis sikerült elérnie az öt és fél métert. Ha ugyanis a szakállat rasztázzák, akkor élettartama megnyújtható.

Langseth rasztaszakálla egyfajta rendhagyó idővonalat képezett. Annak barna szakasza a fiatalkori éveit jelképezte, a világosodó, majd fehér szakaszok pedig az idősödő és öregkori napjait.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rekorder lett

1922-t írtak, amikor hosszú szakállát hivatalosan is elismerték Kaliforniában. A Whiskenios szakállszakértői által rendezett versenyen jelent meg, ahol első helyezést ért el. A második befutó Zach Wilcox volt, akinek körülbelül 3,6 méteres volt a szakálla. Langseth a győzelméért 300 dollárt kapott.

Idősebb napjaiban a világrekorder férfi Észak-Dakotában élt, és csatlakozott egy vándorcirkuszhoz, ahol az akkoriban népszerű, születési rendellenességek miatt szörnyszülötteknek titulált szereplők sorát gyarapította, mint érdekes látványosság.

Idősebb korában egyre terhesebb lett számára a szakáll viselése, és elkezdte visszavágni, ám mégis megtorpant - valószínűleg nem volt szíve folytatni. 1927-ben hunyt el. Ekkorra 5,4 méteresre nőtt vissza a szakálla.

Szakállas nők

Régen nagy szenzációnak számított, ha egy nőnek szakálla nőtt, a rendellenességet azonban elismerték a színpadon.

Fotók: wikipedia.org, Getty Images.

Ezt is szeretjük