Füstölgő, fekete áradat rohant végig az utcán: az ijesztő jelenséget videóra vették

A világ minden pontjáról jelentenek villámárvizeket, ám amit a videón rögzítettek, nem sűrűn látni.

arizona nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már egy közepesen erős vihar következtében is kialakulhat villámáradás, mely jelenséget nemrégiben Magyarországon is több helyen tapasztalták.

A hirtelen keletkező áradás Tótvázsony környékén tragikus következménnyel járt, egy 66 éves nő életét vesztette, a környéken versenyző amatőr biciklisek közül pedig 19-en megsérültek a folyam miatt. Hasonló jelenség zajlott Arizonában is, azonban ilyenre valószínűleg senki nem számított.

Füstölgő villámáradás 

Az arizonai Pima megye közösségi oldalán különös videót osztottak meg a napokban. Július 15-én egy füstölgő, barnásfekete iszaptenger indult meg egy kiszáradt folyó medrében - jelent meg az IflScience oldalán.

A sötét színét az okozta, hogy a környéken már több mint egy hónapja tomboló erdőtüzet villámáradás követte, ami a tűzkárok maradványait és a törmelékeket magával vitte. 

Érdekes jelenség, de az erdőtüzek valóban megnövelhetik az esélyét a villámáradásoknak. A tűz hatására a föld kiszárad, egy időre terméketlenné válik, és nem képes magába szívni a vizet. Ez azt jelenti, hogy paradox módon maga a tűz is okozhat megállíthatatlan árvizeket és iszapfolyamokat, komoly veszélyforrást jelentve mindennek, ami az útjukba kerül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Míg a föld teljesen felépül, és újra kialakul a természetes növénytakaró, az ilyen jellegű villámáradások vissza-vissza fognak térni. Még június elején egy villámcsapás következtében alakult ki erdőtűz Arizonában, ami egyre terjed, eddig közel 50 ezer hektárnyi területet pusztított el.

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Friss fotók

A tűzvész után látszólag csak megégett fák, korom és hamu maradt, azonban a természet csodálatos módon elkezdett újjászületni a pusztulást követően.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük