Elszabadul a pokol Európában 2050 után: ijesztő fordulatot vesz az időjárás
Friss tanulmányok szerint az eddig véltnél még szélsőségesebb lesz az időjárás az európai városokban.

nap
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Európa 571 városának adatait elemezve a New Castle-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy az eddig véltnél jóval szélsőségesebbé válik az időjárás a 2050-2100 közötti időszakban. A szakemberek az aszályokban, hőhullámokban, áradásokban végbement változásokat elemezték az összes klímamodell alkalmazásával az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Kimutatták, hogy mind az 571 városban fokozódni fognak a hőhullámok. A legnagyobb mértékben a hőhullámos időszakok a dél-európai országokban nőnek, miközben a közép-európai városokban a legnagyobb mértékben - 2-7 °C-kal, a legrosszabb forgatókönyv szerint akár 8-14 °C-kal - fog emelkedni a hőmérséklet hőhullámok idején - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

Az aszály feltételei különösen Dél-Európában növekednek, számításaik szerint az Ibériai-félsziget déli részén fekvő Malagában és Almeirában több mint kétszeresére nő a szárazság az 1951-2000-es évekhez képest. Északnyugat-Európában a folyók áradásának kockázata növekszik. A legrosszabb előrejelzések a Brit-szigetek városait érintik, ahol még a legderűlátóbb forgatókönyv esetében is a városok 85%-át fogja a korábbinál nagyobb árvíz sújtani. A legrosszabb előrejelzéseket alapul véve mindhárom jelenség - aszály, hőhullám, áradás - jóval szélsőségesebb lesz a legtöbb európai városban.

"Kutatásunk rávilágít, hogy sürgősen terveket kell kidolgozni arra, hogy városaink miként birkózzanak meg ezekkel a jövőbeni időjárási jelenségekkel" - hangsúlyozta Richard Dawson professzor, a tanulmány társzerzője. "Már most első kézből látjuk a szélsőséges időjárási események következményeit az európai fővárosokban. Párizsban az átlaghoz képest több mint négy métert nőtt a Szajna vízszintje" - tette hozzá.

Pusztító árvizek a nagyvárosokban

Más fővárosokban - mint Dublinban, Helsinkiben, Rigában, Vilnius-ban és Zágrábban - valószínűleg az áradások vízszintje lesz extrém magas. A legrosszabb forgatókönyv több mint 80%-os vízszintnövekedéssel számol árvizek esetén számos nagyvárosban, köztük a spanyol Santiago de Compostelában, az írországi Corkban, Waterfordban, a portugáliai Bragában és Barcelos-ban vagy a brit Derry/Londonderryb-en.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miközben Stockholmban és Rómában nő majd leginkább a hőhullámos napok száma, a hőmérséklet-növekedés hőhullámok esetén Prágában és Bécsben lesz a legnagyobb. Lisszabonban és Madridban fog előfordulni legtöbbször a legnagyobb szárazság, miközben Athént, a máltai Valettát és Szófiát sújtja majd a legnagyobb szárazság és hőhullám az előrejelzés szerint.

Ezt is szeretjük