Miért nehéz megpucolni a friss főtt tojást? Magyarázat a hétköznapi jelenségre

A régebb óta a hűtőben vagy spejzben álló tojás héját könnyebb levenni főzés után.

Főtt tojás megpucolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Rakott krumpli készítésekor, tojássaláta, kaszinótojás vagy egyszerűen csak tojásos szendvics gyártásakor gyakran pucolunk főtt tojást. Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy míg vannak tojások, melyeknek könnyen leválik a héja, másoknak a megpucolásához szinte smirglire lenne szükség. A hétköznapi jelenségre van logikus magyarázat.

Miért nehéz megpucolni a friss főtt tojást?

Alapvetően igaz, hogy a friss tojás héja nehezebben válik le a főzést követően - ezt már a legtöbb kezdő hobbiszakács tudja. Az okával azonban már kevesebben vannak tisztában. A tojás héja alatt mindig található úgynevezett légsejt. Ez szükséges a csibe fejlődéséhez, megkönnyíti a kelési folyamatot, de ha a tojásból nem lesz kiscsibe, akkor is megmarad. 

Leggyakrabban akkor szembesülünk a légsejt jelenlétével, amikor a lágy tojást pucoljuk: a tojás kevésbé hegyes végén található, és miatta könnyebb levenni a héjat. A már nem friss tojást azért könnyebb megpucolni főzést követően, mert az idő múlásával a tojás sárgája és a fehérje kissé összehúzódik, ezzel párhuzamosan pedig a légsejt megnagyobbodik. Így a nagyobb légsejtnek köszönhetően a héj eltávolodik a tojás többi részétől, minek köszönhetően sokkal könnyebben leválik a főtt tojás héja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Gösserrel!

Vásárolj 2 db Gösser terméket, töltsd fel a kódot a Screvo App-ba és nyerj!

Advertisement

Promóció

Meddig jó a tojás?

A boltban vásárolt tojás dobozára rá van írva a lejárati idő, ám ha piacon veszed, vagy a hűtőrendezés közben pakolgatod őket egyik dobozból a másikba, nehezebb nyomon követni, vajon fogyasztható-e még a tojás. Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) ajánlása szerint a tojás biztonsággal három hétig fogyasztható, négy-öt hét után ugyanis már nagyobb eséllyel jelennek meg benne a szalmonella- vagy más baktériumok.

8 isteni fogás a maradék tojás felhasználására: húsmentesen is laktatóak

Sokféle ételt készíthetsz tojásból, és ezek ráadásul általában mindenkinek ízlenek is.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük