Nyugtalanító változásról számoltak be a klímakutatók: a Föld sorsa lehet a tét

Klímakutatók szerint szűkült a Föld klímaérzékenységének előre jelzett tartománya.

gyarkemenyek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az iparosodás előtti időszakhoz képest mintegy 3 Celsius-fokkal fog nőni az átlaghőmérséklet a Földön, ha megduplázódik a légkör szén-dioxid-szintje, ez szűkíti a Föld klímaérzékenységének kutatók által előre jelzett tartományát.

A World Climate Research Program által megrendelt tanulmányban 20 intézmény 25 tudósa arra a következtetésre jutott, hogy a Föld klímaérzékenységének legvalószínűbb tartománya 2,6-3,9 Celsius-fok között van, ha az iparosodás előtti időszakhoz képest megduplázódik a légkör szén-dioxid-szintje.

Az amerikai Nemzeti Kutatási Tanács által 1979-ben készített jelentés ezt a tartományt 1,5-4,5 Celsius-fok között valószínűsítette, és ezt vette alapul például számításaiban az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC is.

- Nagy kihívás volt a klímaérzékenység tartományának szűkítése. Képesek voltunk kizárni a legszélsőségesebb előrejelzések némelyikét - idézte Steven Sherwoodot, az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem kutatóját, a tanulmány vezető szerzőjét a Sydney Morning Herald napilap. Az előrejelzés pontosítása az időjárás adatok, köztük a felhősödésről szóló feljegyzések jobb megértésén és a paleoklíma-információk használatán alapul, utóbbiak hiányoztak a korábbi tanulmányok készítéséből - magyarázta Sherwood.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók eredményei információkkal szolgálhatnak a 2021-re halasztott globális klímatárgyalásokhoz, és emlékeztetik a politikusokat arra, hogy csökkent a párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzés, a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatti tartása az iparosodás előtti időkhöz képest. A légkör szén-dioxid-szintje június végén mintegy 416 ppm volt, több mint egyharmaddal magasabb, mint az 1750-es 280 ppm. Évente a szén-dioxid növekedése mintegy 60%-kal felgyorsult 2010 és 2019 között az amerikai Mauna Loa mérőállomás adatai szerint.

Fotók: Getty Images

Rendkívüli mértékben nőtt Budapest átlaghőmérséklete

Az európai fővárosok között Riga után Budapesten nőtt a legnagyobb mértékben az átlaghőmérséklet az elmúlt ötven évben: 4 Celsius-fokkal.

Ezt is szeretjük