A múlt évi fizetésükről nyilatkoztak az európaiak - Magyarország lemaradt az átlagtól

Sokan tartanak attól, hogy hamarosan még jobban csökkenhet a jövedelmük.

koronavírus-pénzügyek1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az európai válaszadók 35 százaléka jelezte azt, hogy 2020-ban csökkentek a bevételei, Magyarországon ez az arány 41 százalék volt - tájékoztatta az Intrum követeléskezelő vállalat novemberi felmérésének eredményeiről az MTI-t.

A közleményben megjegyezték: a jövedelem csökkenése európai szinten elsősorban azokat érinti, akiknek eleve alacsony a keresetük. Az európai válaszadók 63 százaléknak nem változtak tavaly a bevételei, közülük viszont sokan attól tartanak, hogy hamarosan csökkenhet a jövedelmük - emelték ki.

Mindenki számára nehéz volt a tavalyi év

A kisebb jövedelemből gazdálkodóknak több mint a fele meghúzta a nadrágszíjat, csökkentette a nem létfontosságú termékek vásárlását, 21 százalék a pandémia alatt pluszmunkát vállalt, 16 százalék családjától kért kölcsönt, 9 százalék pedig banki hitelt vett fel - ismertette az Intrum.

koronavírus-pénzügyek2
Fotó: Jacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

A felmérés szerint 2019 óta jelentősen (67 százalékról 76-ra) nőtt Európa-szerte azoknak a fogyasztóknak az aránya, akik vésztartalékot gyűjtenek a váratlan kiadások fedezésére. Nem változott azonban jelentősen azoknak az aránya, akik valamilyen konkrét célra spórolnak: enyhén csökkent például a lakásra spórolók aránya (20 százalékról 19-re), nőtt viszont azoknak a száma, akik nyugdíjcélra tesznek félre (30 százalékról 32-re).  

A cikk az ajánló után folytatódik

Deszpot Károly, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy az utazásra spórolók aránya 39 százalékról 41-re nőtt, ami szerinte azt mutatja, hogy sokan remélik a korlátozások viszonylag gyors feloldását még a nyári turistaszezon előtt.

A követeléskezelő tavaly ősszel mintegy 24 ezer embert kérdezett meg Európa 24 országában arról, hogy érintette anyagi helyzetüket a COVID-19 járvány, a lezárások és az azt követő recesszió.

Így érdemes állást keresni a járvány ideje alatt - Szakértő ad tanácsot

A járvány ideje alatt tényleg nehezebb az álláskeresés, mint korábban? Erről beszélt a szakértő.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük