Ezeket a falvakat hamarosan végleg elnyeli a víz: elköltöztették a lakókat
Fidzsin a kormány várja a környezeti menekülteket, és segít rajtuk.

fidzsi
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás az emberiség szeme előtt zajlik, éppen most, ebben a pillanatban is. A katasztrofális éghajlati helyzetnek vannak olyan látványos és kézzel fogható jelei is, mint amilyenek például a Fidzsi-szigeteken tapasztalhatók.

A helyi régióvezetők azt tervezik, hogy több mint negyven falut áttelepítenek magasabb szintre, mert a part menti áradások fenyegetik az ott élők mindennapi életét.

Folyamatos a tengerszint emelkedése

Az óceániai szigetország sok magashegységgel rendelkezik, így lehetőség volt a helyiek kitelepítésére a biztonságosabb magaslatokra, amit három faluval már meg is tettek. Az utazók által kedvelt úti cél, Vanua Levu településeit is megmozgatták, 26 otthont és a lakóit telepítették át. Az ország gazdasági minisztere, Aiyaz Sayed-Khaiyum kijelentette, hogy azokat a klímavándoroknak nevezett környezeti menekülteket is szívesen fogadják, akik más szigetekről kényszerülnek elköltözni az egyre emelkedő tengerszint és az éghajlatváltozás okozta megélhetési problémák miatt.

Hurrikánok nehezítették a régió életét

Az amúgy varázslatos és édeni Fidzsi-szigeteken a klíma sokszor ellehetetleníti az ott lakók életét. 2016-ban a Winston-hurrikán több tucatnyi emberéletet követelt, és óriási termőföldterületek mentek tönkre a tornádót követő szökőár miatt. A kár akkor 1,4 milliárd dollár volt, az ország bruttó hazai termékének egyharmada. A kormány emiatt is áll hozzá önzetlenül a környezeti problémához, és nemcsak a saját lakosságának segít, hanem plusz földek vásárlásával a menekültek letelepedését is támogatja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Borúlátóak a jóslatok a klímaváltozással kapcsolatban

Az óceán szintjének folyamatos emelkedését, a part mentén végigfutó árhullámok pusztító hatását minden helyi lakos érzi. Van, amelyik faluban temetőket öntött el a víz, a régi hajósok szerint pedig olyan területek vannak az óceán alatt, amelyek évtizedekkel ezelőtt szárazföldön voltak. A 19. század vége óta mérik hivatalosan a tengerszintet, ami azóta 26 centiméterrel lett magasabb. A globális előrejelzések és az ENSZ adatai szerint 2100-ig az egy métert is meghaladja az emelkedés. 

Ezt is szeretjük