Megvizsgálták az Antarktisz virágait: az emberiség jövője múlhat a fontos felfedezésen
Fényvédő molekulákat találtak benne.

antarktisz-virag
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás következtében az Antarktisz egyre nagyobb területe borul zöldbe, a kontinensen virágzó növények pedig a kutatók figyelmét is felkeltették. A vizsgálat azonban meglepő eredményeket hozott.

A Santiago-Chile-i Egyetem kutatói az antarktiszi sédbúzát és a felemásvirágú szegfűt vizsgálták meg, amelyek mindegyike a kontinens mérsékeltebb területein él, amikor hasznos összefüggésre lettek figyelmesek. A két növény ugyanis rendkívül jól tűri a káros ultraibolya sugárzást.

Fényvédő molekulák

A növényekben - különösen a felemásvirágú szegfűben - olyan molekulacsoportot azonosítottak, amelynek segítségével a napfényt megszűri, ezáltal megóvja magát a sugarak káros hatásaitól.

Antarktiszi sédbúza - fent pedig a felemásvirágú szegfűt láthatod.
Antarktiszi sédbúza - fent pedig a felemásvirágú szegfűt láthatod.

Az egyetem a felfedezés alkalmazásához most támogató partnereket keres. Gustavo Zuninga, a kutatás vezetője elmondta, hogy a felfedezett molekulát, illetve magát a genetikai információt szándékuk szerint a nem túl távoli jövőben két területen már hasznosítanák is.

A molekula ugyanis egyrészt a bőrön alkalmazott fényvédő krémek fejlesztésében lenne alkalmazható, másrészt viszont a növényvédelemben is fontos lehetőséget látnak benne. Azon termesztett növények genetikai állományát erősítenék vele, amelyek nem tűrik megfelelően az UV-sugárzást.

Ezt is szeretjük