Autósok, figyelem! Átalakítják a Ferenciek terét
Erre közlekedj
A Ferenciek tere megújul, átalakítják a forgalmi rendet. A taxisok káoszra számítanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megkezdődött a Ferenciek tere és környékének átalakítása hétfő reggel. A Belváros új főutcája című projekt újabb üteme 4,1 milliárd forintba kerül - közölte az V. kerület sajtóirodája az MTI-vel.

A Ferenciek tere 1901-ben

A közlemény szerint az átalakítás után az Erzsébet hídra a Március 15. téren keresztül lehet majd felhajtani, az eddig egyirányú Erzsébet hídi lehajtó kétirányúvá válik, és a környező utcákat a helyi, célirányos forgalomra szabják.

A Kossuth Lajos utca kétszer kétsávos marad, áteresztőképessége nem csökken - fűzték hozzá. A munkát a tervek szerint 2014 márciusára fejezik be.

Közölték azt is, hogy Rogán Antal, az V. kerület polgármestere szombaton írta alá a projekt kivitelezési szerződését a közbeszerzési eljárás két nyertesével - az EU-Line Építőipari Zrt.-vel és a Penta Általános Építőipari Kft.-vel.

Mit szólnak hozzá?

A forgalmi rend változásáról ezen a linken tájékozódhatsz.

A hvg.hu megkérdezte a taxisokat, ők hogy látják, merre fognak kerülni. Erre azt a választ kapták, hogy a beruházás részleteiről őket nem tájékoztatták, az első napokra ennek fényében káoszt várnak. Ám megnyugtatásul hozzátették, hogy a Margit híd felújítását is túlélték az autósok, és most is így lesz. Igaz, annak ott volt a kiváltására az Árpád híd. A Március 15. téri felújítás esetében azonban a Lánchíd és a Szabadság híd, mivel egysávosak, nem jelentenek segítséget – vélik a taxisok.

A Petőfi híd pedig szerintük rosszul van programozva, a lehajtások környéke mindig dugós. Az egyébként az első alternatívaként szóba jöhető Kiskörúton szerintük jelenleg jól vannak beállítva a lámpák a forgalomhoz mérten, csak éppen az út nem bír el több autót. A taxisok egyöntetűen úgy látják, hogy ilyen volumenű átrendezéssel meg kellett volna várni a 4-es metró még oly távolinak tűnő indulását.

Forgalomtechnikai változások

A Ferenciek terén megújul a tér, átalakítják a forgalmi rendet, a buszokat a középső sávokba vezetik, kiváltják az aluljárót, és mindenütt felszíni gyalogoskapcsolatokat létesítenek. A Március 15. tér déli szakaszán új fel- és lehajtót alakítanak ki az Erzsébet hídra.

Az alpolgármester korábban elmondta, a Március 15. téri forgalmi rend megváltoztatása az Achilles-sarka az egész főutcaprojektnek. Kifejtette: már a beruházás első ütemében is leszögezték, hogy nem csupán átépített utcákat szeretnének a belvárosban, hanem forgalomtechnikai változásokat is.

A változásokat követően csökkent az Irányi utca és a Ferenciek terei Y aluljáró forgalma, a most induló beruházásban pedig utóbbit kiváltják majd. Ezzel párhuzamosan további parkolóhelyeket is kialakítanak ebben a térségben.

Fotó: Wikipedia

Ezt is szeretjük