Orbán szerint siker, hogy Európa vezetői nem egyeztek meg
A kormányfő szerint siker, hogy nem tudtak megállapodni a pénzügyminiszterek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem jött létre a megállapodás az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről, és ez előnyösebb Magyarországnak, mint ha elfogadták volna az Európai Tanács elnökének javaslatát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalások végeztével. A kormányfő hozzátette: jó reményekkel várja a tárgyalások folytatását.

Orbán Viktor Brüsszelben, fotó: MTI

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy legközelebb jövőre lesz lehetőség tárgyalni ezekről a kérdésekről. Orbán Viktor az MTI kérdésére kifejtette, szerinte Magyarország számára előnyösebb az, hogy nem jött létre megállapodás, mint az, hogy ha a Herman Van Rompuy ET-elnök által a megelőző éjjel ismertetett javaslatot fogadták volna el.

Herman Van Rompuy éjjel ismertetett javaslatáról a miniszterelnök elmondta: az a megállapodás nem megállapodás, az csak előterjesztés, amely elvezethetett volna egy megállapodáshoz, de mivel nem így történt, "megszűnt létezni". Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a következő tárgyalások alapja már nem ez a dokumentum lesz, hanem egy új előterjesztés, amelynek elkészítésével az állam- és kormányfők megbízták Herman Van Rompuyt.

A miniszterelnök szerint az lett volna a meglepő, ha sikerül megállapodni, mert legutóbb, amikor a hétéves költségvetésről kellett határozni, ez akkor sem sikerült elsőre.

A meglepetés az, hogy a meglepetés elmaradt

- A meglepetés az, hogy a meglepetés elmaradt - summázta a kormányfő a tárgyalások megrekedésével kapcsolatos véleményét.

A kormányfő az azt firtató kérdésre, hogy mely országok miatt nem jött létre a megállapodás, úgy felelt, hogy a tárgyalás részleteinek ismertetésére senki sem hatalmazta fel, az ember nem piszkít arra az asztalra, ahonnan eszik.

A magyar álláspont a miniszterelnök szerint a tárgyalások első pillanatától világos volt.

- A magyar álláspontnak elvi alapjai vannak, a magyar álláspont érvényesíthető álláspont, ezért jó reményekkel várjuk a tárgyalások következő fordulóját - fejtette ki a kormányfő.

20-30 % mínusz

Az Európai Bizottság által készített keretköltségvetés-tervezet jelentősen, 20-30%-kal rövidítette volna meg a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat. A felzárkóztatásra fordítható összeg pedig csütörtök éjszakáig minden egyes javaslattal csökkent. Magyar kormányzati tisztségviselők az elmúlt hónapokban több ízben kijelentették: ez nem elfogadható. A Van Rompuy által a csúcstalálkozó előtt lefolytatott kétoldalú találkozók alapján készített javaslat ugyan 10,6 milliárddal emelte volna a kohéziós pénzeket, és a kiadási korlátot is megemelte volna, de Magyarország még úgy is jóval kevesebb forráshoz juthatott volna, mint a jelenlegi pénzügyi periódusban.

A 15 uniós tagállamot, a többi között Magyarországot is a sorai között tudó úgynevezett kohézió barátai országcsoport, amely azzal érvelve, hogy ezek a források a növekedésösztönzés a munkahelyteremtés hatékony eszközei, a felzárkóztatási források szinten tartását vagy emelését szerette volna elérni, Orbán Viktor szerint az utolsó pillanatig összetartott, amit a kormányfő a mai magyar modern diplomáciában ritka bravúrnak nevezett. Ez a miniszterelnök szerint jó esélyeket teremt a tárgyalások folytatására nézve.

A kohéziós politikát arra találták ki, hogy a szegény országok szegény régióinak a fölzárkózását elősegítsék - jelentette ki a kormányfő, majd hozzátette: véleménye szerint európai elvvel ütközik bármilyen olyan javaslat, amelyben ezek a térségek pénzt veszítenek, miközben a náluk jobb helyzetben lévő régiók nyernek.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a magyar javaslatokat írásban is benyújtották a tanács elnökségének, ezzel Magyarország világossá tette, hogy mit akar, ami a kohézió barátai előtt sem titok.

- Nincs olyan magyar javaslat, amelynek a kohézió barátai közül bárki is a vesztese lenne - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Siker

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mennyire került magyar szempontból elérhető közelségbe egy esetleges megállapodás az egyeztetéseken, Orbán Viktor azt mondta, nem egyenes vonalú haladást kell elképzelni a tárgyalásokon, hanem a 27 tagország elképzelései keresztül-kasul szelik egymást, a tárgyalási rend pedig rendkívül szövevényes.

- Ezért könnyen előfordulhat, hogy az ember úgy érzi, hogy már megcsapta az orrát a füstölt kolbász illata, és akkor az utolsó pillanatban kiderül, hogy elfogyott, mire odaér, és vissza kell állni a sor végére - érzékeltette az egyeztetések menetét Orbán Viktor, aki kifejtette, hogy ezeken a tárgyalásokon, amíg mindenben nincs megállapodás, addig semmiben sincs megállapodás.

- Én úgy éreztem végig, hogy biztonságban van az ország, uraltuk a helyzetet (...) tudtuk, hogy mi az, ami nem fogadható el semmiképpen Magyarországnak, és azt meg is akadályoztuk - jelentette ki sajtótájékoztatóján a kormányfő.

Ezt is szeretjük