Tényleg létezhetnek féregjáratok az űrben: az új kutatásban meglepő dolgot fedeztek fel

Egy új kutatásban az űrben létező féregjáratokat egészen más szemszögből vizsgálták meg, mint eddig.

GettyImages-490696562
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világűr sötétjében megbúvó féregjáratok már régóta mozgatják az emberiség fantáziáját, különböző tudományos fantasztikus művekben is megjelentek, legtöbbször mint hipergyors utazásra alkalmas csatornák. A tudósok szerint valójában ezekben a "járatokban" nem lehetséges utazni, mert annyira instabilak.

Egy egészen új elmélettel rukkolt elő egy kutatócsapat, akik azt állítják, hogy ezeket a féregjáratokat vagy féreglyukakat sokkal egyszerűbben lehet stabilizálni, mint azt korábban feltételezték tudományos berkekben.

Féreglyukak a világegyetemben

A féregjáratokkal kapcsolatos kutatások egészen Albert Einstein és Nathan Rosen vizsgálataihoz vezetnek vissza. Számításaik szerint ezek a csatornák az univerzum különböző részeit kötik össze. A modern tudósok szerint azonban ezek a járatok túl kicsik ahhoz, hogy az emberek átjuthassanak rajta, ráadásul elég törékenyek, szinte bármilyen behatoló anyag elzárhatja őket.

GettyImages-899010208

A Scientific American nevű szaklapban megjelent írás szerint van módja annak, hogy ezeket a féregjáratokat nyitva tartsák a kvantum-összefonódás segítségével, amik nagy távolságban képesek kapcsolatot tartani különböző kvantumok között.

Még mindig úgy tartják, hogy a stabil féreglyukak feltehetően csak mikroszkopikus nagyságúak lehetnek, de ezzel az elmélettel új utak nyílnak meg a kvantumfizika és az űrtudomány világában.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Megtanulhatunk ténylegesen mesterségesen létrehozni olyan féreglyukakat, amik egyszerű kvantumhatásoknak köszönhetően nyitva maradnak - írta Brianna Grado-White féreglyukkutató a tanulmányban. - Nagyon sokáig nem is gondoltuk volna, hogy ezeket akár meg is lehetne építeni - kiderült, hogy lehetséges.

Elképzelni is nehéz, milyen következményei lehetnek, hogyha tényleg sikerült megépíteni egy ilyen stabilan működő féregjáratot, és hogy a jövőben hogyan lehet majd ezt a tudást hasznosítani.

Így még soha nem láttad a Jupitert

Nagyon látványos felvételek születtek naprendszerünk legnagyobb bolygójáról.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük