Fel akarsz mondani?

6 dolog, amit muszáj megfontolnod!

Bárkivel előfordulhat, hogy nem jön ki a főnökével, vagy megunja a munkáját. De megéri emiatt felmondani?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a kezdeti nehézségek néhány hónap elteltével sem szűnnek az új munkahelyen, és van lehetőséged váltani, ne halogasd a döntést.

Ha viszont már régóta vagy a cégnél, és a felmondás gondolata csak amiatt merült fel, mert már kevésbé motiválnak a napi feladatok, esetleg nagyobb szabadságra vágysz azáltal, hogy az alkalmazotti munkádat egyéni vállalkozásra vagy egy másfajta állásra cseréled, nem érdemes azonnal lépni. Legalábbis addig nem, amíg nem fontolod meg a dolgot alaposan.

Valóban kibírhatatlan a főnököd?

Az utóbbi hónapokban munkahelyek tucatjai szűntek meg, és emberek százait voltak kénytelenek elbocsátani a cégek. Szerencsés helyzetben vannak hát azok, akik viszonylag biztos munkahellyel rendelkeznek - még akkor is, ha a főnök nem éppen a legtoleránsabb, vagy a kollégák között akadnak olyanok, akikkel nehéz kijönni.

Éppen ezért igencsak fontos alaposan végiggondolnod, hogy valóban helyénvaló-e éppen most a felmondást fontolgatni. Egyrészt tartsd szem előtt, hogy ritka az a munkahely, ahol az alkalmazottak teljes mértékben kijönnek a munkaadójukkal, és az is, ahol a kollégák közötti viszony mindig felhőtlen. A konfliktusok többsége ráadásul könnyen megoldható, ha négyszemközt igyekszel beszélni róla az érintettekkel. A váltás mellett csak akkor dönts, ha a munkaadód valóban nem tartja be a szabályokat, azaz a törvényben előírt kötelezettségeinek nem tesz eleget, például a lehetségesnél többet túlóráztat, és azt nem honorálja sem pénzben, sem szabadnapokkal.

Csak elfáradtál, vagy valóban nem motivál a munka?

Egyáltalán nem ritka manapság a feszített munkatempó, illetve az sem, hogy az alkalmazottaktól alkalmanként többet követelnek a munkaadók, mint korábban. A feszített tempó hosszútávon könnyen odáig vezethet, hogy a kezdetben imádott munkád iránt elveszted a lelkesedésed, és nem találod már meg benne azt, ami korábban motivált. Bizonyos szakmákat az átlagosnál jobban érint a kiégés veszélye, de szinte mindenhol előfordulhat.

A motiváció elvesztése sok esetben arra sarkallja az alkalmazottat, hogy munkahelyet váltson, hiszen azt hiszi, az új környezet és az új emberek majd segítenek. Pedig ez nincs minden esetben így. Ha te is hasonló cipőben jársz, a felmondásod beadása előtt alaposan fontold meg, hogy valóban erre van-e szükséged. Mivel manapság nem könnyű állást találni, célszerűbb a cégtől való kilépés helyett a főnököddel megvitatni a dolgot. Ahelyett azonban, hogy panaszkodnál, inkább kérdezz rá, hogy nincs-e lehetőség kissé más feladatok végzésére a cégnél, esetleg nem vehetnéd-e át egy kis időre más munkáját. Ha konstruktívan közelíted meg a dolgot, az még jó pont is lehet a munkaadód szemében - és lehet, hogy a váltásnak sem érzed majd szükségét.

Plusz 3 dolog, ami segíthet a döntésben
  • Ha jók az előrelépési lehetőségek a munkahelyeden, ráadásul esélyed is van arra, hogy a közeljövőben jobb pozícióba kerülj, azt tartsd szem előtt, és ne a mindennapos kellemetlenségeket.
  • Még ma is gyakori, hogy az alkalmazottakat alacsonyabb bér mellett jelentik be, mint amennyit kézhez kapnak. Ha a te munkahelyeden is hasonló a helyzet, és várhatóan nem is változik a jövőben, nem árt szétnézned az álláshirdetések között.
  • Ha több jel is arra utal, hogy a cég jövője bizonytalan, az a felmondás mellett szól. Ellenkező esetben viszont nem tanácsos a biztos munkahelyet egy bizonytalanra cserélni.

Biztosan könnyen találsz majd másik állást?

Mint ahogy említettük is, sem az interneten, sem az újságokban nem tobzódnak az álláshirdetések.

Nagyon fontos ezért, hogy csak akkor szánd magad olyan nagy lépésre, mint a felmondás, ha valóban van hová menned. A szóbeli ígéreteknek ne higgy, sőt, egy-egy álláshirdetés látványa se hasson túlzottan bátorítólag rád. Ha valóban eleged van a jelenlegi munkahelyedből, és végleg elszántad magad, elsőként inkább pályázz meg néhány más állást, és csak akkor add be a felmondásodat, ha már alá is írtad a munkaszerződést.

Vigyázz azonban arra, hogy rendes felmondás esetén a törvényben előírtaknak megfelelően a munkaadód kötelezhet bizonyos felmondási idő letöltésére - ebben az időszakban még neki kell dolgoznod, tehát nincs lehetőség arra, hogy néhány nap múlva már egy másik munkahelyen dolgozz. Természetesen lehetőség van arra, hogy rendkívüli felmondással élj, ezt azonban igencsak meg kell indokolnod.

Jó, ha tudod!
A törvény mind a munkáltatót, mind pedig a munkavállalót bizonyos kötelezettségekkel ruházza fel felmondás esetén. Sőt, ha a munkáltató kezdeményezi a felmondást, még bizonyos juttatásokhoz is jogod van. Kattints ide, és ismerd meg a részleteket!
Ezt is szeretjük