Mi jár, ha megszűnik az állásod?

Sosem tudhatod, mi vár rád. Légy tisztában a jogaiddal, és azzal, milyen juttatásokra tarthatsz igényt, ha elbocsátanak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem csoda, hogy gyárak zárnak be, cégek adósodnak el, és emberek tízezrei veszítik el az állásukat.

A felmondás ellen nem tehetsz sokat, nem árt azonban tisztában lenned azzal, milyen jogi követelmények vonatkoznak a munkaviszony megszüntetésének módjára, és milyen juttatások illetnek meg, ha elbocsátanak.

Rendes felmondás, határozatlan idejű szerződéssel

A munkaviszony megszüntetésének alapvetően két típusa létezik: a rendes és a rendkívüli felmondás. Bár egyik sem jön jól, szerencsésebb helyzetben vagy, ha rendes felmondás keretében szűnik meg az állásod - ezzel a munkáltató akkor élhet, ha a szerződésed határozatlan időre szól.

Először is, fontos tudnod, hogy a főnöködnek ebben az esetben meg kell indokolnia, hogy miért döntött úgy, hogy nincs szükség a munkádra a továbbiakban. Hivatkozhat arra, hogy a magatartásoddal, a munkaképességeiddel, esetleg a munkavégzéseddel kapcsolatban merültek fel kifogások, ám minden esetben lehetőséget kell adnia arra, hogy védekezz.

Végkielégítés, felmondási idő és fizetés

Amennyiben a munkaviszonyodat rendes felmondással szüntetik meg, esetleg úgy, hogy a munkahelyed jogutód nélkül marad, végkielégítésre tarthatsz igényt.

Ennek feltétele azonban, hogy meghatározott időtartamú munkaviszonyt tudj a hátad mögött. A végkielégítés összege a cégnél töltött évek számától függően változik a következőképpen:

  • legalább 3 év munkaviszony esetén - egyhavi bér,
  • legalább 5 év munkaviszony esetén - kéthavi bér,
  • legalább 10 év munkaviszony esetén - háromhavi bér,
  • legalább 15 év munkaviszony esetén - négyhavi bér,
  • legalább 20 év munkaviszony esetén - öthavi bér,
  • legalább 25 év munkaviszony esetén - hathavi bér.

Rendes felmondás esetén felmondási időt kell biztosítania számodra a munkáltatódnak, amely alatt van időd új állás után nézni. A Munka Törvénykönyve minimum harminc napban, legfeljebb pedig egy évben határozza meg a felmondási idő hosszát, ez utóbbi pedig attól függ, hogy mennyi ideig álltál a cég alkalmazásában - minél több évet dolgoztál ott, a felmondási idő annál hosszabb.
A felmondási idő alatt nem kell végig dolgoznod: a munkaadód köteles felmenteni a munka alól akkor, amikor azt kéred. Ez az úgynevezett felmentési idő, hossza a felmondási idő fele. Ez alatt azonban köteles arra is, hogy biztosítsa számodra az addigi átlagkeresetedet.

Jó, ha tudod!
Bizonyos esetekben a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt. Felmondási tilalom vonatkozik azokra az esetekre, amikor betegség miatt válsz keresőképtelenné, vagy beteg gyermekkel táppénzen otthon maradsz, illetve terhesség esetén, továbbá a szülést követő három hónap és a szülési szabadság ideje alatt.

Se fizetés, se végkielégítés - rendkívüli felmondás

Rendkívüli felmondásra - határozatlan és határozott idejű szerződés mellett egyaránt - csak akkor kerülhet sor, ha lényeges kötelezettségszegés történik a részedről, esetleg olyan magatartást tanúsítasz, amely mellett a továbbiakban nem várható el, hogy alkalmazzanak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A törvény ebben az esetben is lehetőséget ad az igazad bizonyítására. Ám akkor, ha bebizonyosodik, hogy helyénvaló volt a rendkívüli felmondás, az elmaradt munkabéreden és az esetleges juttatásokon kívül nem illet meg sem felmondási idő, sem az ez idő alatt egyébként folyósítandó fizetés, sem végkielégítés, és nem érvényesíthetőek a felmondási tilalmak adta jogok sem.

Fontos tudnod!
Ha határozott idejű munkaszerződés mellett kívánja rendes felmondással megszüntetni a munkaadód a munkaviszonyodat, akkor köteles kifizetnie a hátralévő időre járó fizetésed. Amennyiben ezt nem teszi meg, a Munkaügyi Bírósághoz fordulhatsz, és kártérítést követelhetsz. Ha bebizonyosodik a jogellenesség, a munkáltató köteles megtéríteni az elmaradt munkabéredet, egyéb járandóságaidat, illetve azokat az esetleges károkat, amelyek bizonyíthatóan az elbocsátás okán keletkeztek.
Ezt is szeretjük