Mi jár, ha megszűnik az állásod?

Sosem tudhatod, mi vár rád. Légy tisztában a jogaiddal, és azzal, milyen juttatásokra tarthatsz igényt, ha elbocsátanak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem csoda, hogy gyárak zárnak be, cégek adósodnak el, és emberek tízezrei veszítik el az állásukat.

A felmondás ellen nem tehetsz sokat, nem árt azonban tisztában lenned azzal, milyen jogi követelmények vonatkoznak a munkaviszony megszüntetésének módjára, és milyen juttatások illetnek meg, ha elbocsátanak.

Rendes felmondás, határozatlan idejű szerződéssel

A munkaviszony megszüntetésének alapvetően két típusa létezik: a rendes és a rendkívüli felmondás. Bár egyik sem jön jól, szerencsésebb helyzetben vagy, ha rendes felmondás keretében szűnik meg az állásod - ezzel a munkáltató akkor élhet, ha a szerződésed határozatlan időre szól.

Először is, fontos tudnod, hogy a főnöködnek ebben az esetben meg kell indokolnia, hogy miért döntött úgy, hogy nincs szükség a munkádra a továbbiakban. Hivatkozhat arra, hogy a magatartásoddal, a munkaképességeiddel, esetleg a munkavégzéseddel kapcsolatban merültek fel kifogások, ám minden esetben lehetőséget kell adnia arra, hogy védekezz.

Végkielégítés, felmondási idő és fizetés

Amennyiben a munkaviszonyodat rendes felmondással szüntetik meg, esetleg úgy, hogy a munkahelyed jogutód nélkül marad, végkielégítésre tarthatsz igényt.

Ennek feltétele azonban, hogy meghatározott időtartamú munkaviszonyt tudj a hátad mögött. A végkielégítés összege a cégnél töltött évek számától függően változik a következőképpen:

  • legalább 3 év munkaviszony esetén - egyhavi bér,
  • legalább 5 év munkaviszony esetén - kéthavi bér,
  • legalább 10 év munkaviszony esetén - háromhavi bér,
  • legalább 15 év munkaviszony esetén - négyhavi bér,
  • legalább 20 év munkaviszony esetén - öthavi bér,
  • legalább 25 év munkaviszony esetén - hathavi bér.

Rendes felmondás esetén felmondási időt kell biztosítania számodra a munkáltatódnak, amely alatt van időd új állás után nézni. A Munka Törvénykönyve minimum harminc napban, legfeljebb pedig egy évben határozza meg a felmondási idő hosszát, ez utóbbi pedig attól függ, hogy mennyi ideig álltál a cég alkalmazásában - minél több évet dolgoztál ott, a felmondási idő annál hosszabb.
A felmondási idő alatt nem kell végig dolgoznod: a munkaadód köteles felmenteni a munka alól akkor, amikor azt kéred. Ez az úgynevezett felmentési idő, hossza a felmondási idő fele. Ez alatt azonban köteles arra is, hogy biztosítsa számodra az addigi átlagkeresetedet.

Jó, ha tudod!
Bizonyos esetekben a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt. Felmondási tilalom vonatkozik azokra az esetekre, amikor betegség miatt válsz keresőképtelenné, vagy beteg gyermekkel táppénzen otthon maradsz, illetve terhesség esetén, továbbá a szülést követő három hónap és a szülési szabadság ideje alatt.

Se fizetés, se végkielégítés - rendkívüli felmondás

Rendkívüli felmondásra - határozatlan és határozott idejű szerződés mellett egyaránt - csak akkor kerülhet sor, ha lényeges kötelezettségszegés történik a részedről, esetleg olyan magatartást tanúsítasz, amely mellett a továbbiakban nem várható el, hogy alkalmazzanak.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A törvény ebben az esetben is lehetőséget ad az igazad bizonyítására. Ám akkor, ha bebizonyosodik, hogy helyénvaló volt a rendkívüli felmondás, az elmaradt munkabéreden és az esetleges juttatásokon kívül nem illet meg sem felmondási idő, sem az ez idő alatt egyébként folyósítandó fizetés, sem végkielégítés, és nem érvényesíthetőek a felmondási tilalmak adta jogok sem.

Fontos tudnod!
Ha határozott idejű munkaszerződés mellett kívánja rendes felmondással megszüntetni a munkaadód a munkaviszonyodat, akkor köteles kifizetnie a hátralévő időre járó fizetésed. Amennyiben ezt nem teszi meg, a Munkaügyi Bírósághoz fordulhatsz, és kártérítést követelhetsz. Ha bebizonyosodik a jogellenesség, a munkáltató köteles megtéríteni az elmaradt munkabéredet, egyéb járandóságaidat, illetve azokat az esetleges károkat, amelyek bizonyíthatóan az elbocsátás okán keletkeztek.
Ezt is szeretjük