A felelős állattartás 3 alapszabálya, amit minden gazdinak kötelessége betartani

Fogadd meg az állatvédők hasznos tanácsait!

Felelős állattartás szabályai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Május hatodika a felelős állattartás napja. A jeles napot állatvédő szervezetek hívták életre korábban, felhívva a figyelmet arra, hogy míg az ember önálló döntések mellett éli az életét, a háziállatokért ő tartozik felelősséggel. Járvány idején pedig még inkább előtérbe kerülnek a kedvencek.

Az állatvédők számára megoldhatatlan problémák sokaságát okozzák a felelőtlen állattartók, hazánk a millió kóbor állat, láncos kutyák százezreinek országa. Az Orpheus Állatvédő Egyesület oldalán sok hasznos tanács olvasható a felelős állattartásról, de mindenekfelett három alapvető szükségletet tartanak fontosnak. Ha az alábbi dolgok nincsenek meg, a hobbiállattartás minősége sínyli meg.

A felelős állattartás 3 alapszabálya

  • Álljon rendelkezésre megfelelő tartási hely: lánc helyett kennel árnyékkal, szélvédett kuckóval.
  • Legyen meg az anyagi fedezet, hogy az állattartás kapcsán keletkező tartási - állatorvosi, táplálási - költségeket fedezni lehessen.
  • A gazdinak rendelkeznie kell megfelelő mennyiségű szabadidővel, hogy gondoskodhasson az állatról, és tudjon foglalkozni, sétálni, játszani vele.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy az országban még mindig nagyon sokan engedik feleslegesen szaporodni a kutyákat és a macskákat. Ebből adódik, hogy sok a kóbor állat, több a szaporulat, mint amennyi felelős állattartó. A megelőzés - vagyis az ivartalanítás - a megoldás, hiszen annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik.

Nem ördöngösség: apró tettekkel, tudatossággal felelős állattartó lehet minden tartó. Az állatok számára okozott túlzott szenvedés akár állatkínzás bűncselekményévé is fajulhat, ami három évig terjedő börtönnel is sújtható.

Fotók: Getty Images

Ilyen az élet kutyával

A gazdik élete rengeteg mókából és játékból áll, amit négylábú kedvenceiknek köszönhetnek, de azért azt is be kell vallani, egy kutyus mellett soha nem lehet unatkozni, mindennap új kihívásokkal teli, ami próbára teheti az ember tűrőképességét.

Ilyen az élet kutyával: 10 csodás kép, ami ismerős lesz, ha gazdi vagy

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük