Fáradtság, szédülés, ingerlékenység
Téged is érint az egyre gyakoribb betegség?
Egy új felmérés szerint minden negyedik tinédzser cukorbeteg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint a diabétesz, vagyis a cukorbetegség minden negyedik tinédzsert érint, ami az elmúlt tíz évhez képest is ijesztően megemelkedett arány.

A gondolat, hogy talán te is cukorbeteg vagy, illetve közel állhatsz hozzá, hogy beszerezd a gyógyíthatatlan betegséget, rémisztő lehet, és a diabétesz valóban veszélyes kór. Ám pánikra nincs ok: inkább figyelj oda az életmódodra, ismerd meg a tüneteket, és vedd észre időben a bajt.

Ismerd fel a tüneteket!

A diabétesznek több változata is van, de az egyes és a kettes típusú a leggyakoribb - ezek közül is az egyes típusú az, amit a legtöbbször gyerekek, kamaszok vagy fiatal felnőttek között diagnosztizálnak. Kialakulásának oka ismeretlen, és élethosszig tartó, gyógyíthatatlan, de kezelhető betegség.

Az egyes típusú cukorbetegek szervezete nem termel elegendő inzulint, hogy feldolgozza a vérbe kerülő cukrot, amivel energiát juttathatna a sejtekbe.

A kettes típusú diabéteszben szenvedők izom-, zsír- és májsejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra, így a vércukorszint veszélyesen magasra emelkedik. Bár ez a fajta cukorbetegség inkább felnőttek körében fordul elő, a felmérések szerint a kamaszok között is egyre gyakoribbá válik.

A cukorbetegség tünetei a fáradékonyság, szédülés, ingerlékenység, remegés, izzadás, zsibbadás és állandó szomjúságérzet mellett a hirtelen súlycsökkenés vagy súlyvesztés is lehetnek. Ha ezeket tapasztalod magadon, érdemes felkeresned az orvosodat, aki egy egyszerű vérvizsgálattal kiszűrheti a bajt.

Hogyan előzheted meg?

Bár az egyes típusú cukorbetegség kialakulására egyelőre nincs bizonyos magyarázat, helyes életmóddal nagymértékben csökkentheted a kockázatot.

A rendszeres testmozgás nemcsak az anyagcserét javítja, de meggátolja a túlsúly kialakulását is, ami pedig egy jelentős rizikófaktor.

A rendszeres és egészséges táplálkozás szintén segít: egyél naponta többször kisebb adagokat, így kiegyensúlyozottan tartod a vércukorszintedet. Kerüld a magas glikémiás indexű ételeket - ezek olyan táplálékok, amelyek hirtelen megemelik, majd hagyják lezuhanni a vércukorszintedet -, az ingadozás ugyanis szintén hozzájárul a diabétesz létrejöttéhez. Természetesen kerülendő a magas szénhidráttartalmú ételek és italok, a cukros üdítők, a fehér kenyér és a túl sok csoki fogyasztása is.

Ha a cukorbetegség tüneteit észleled magadon, keresd fel mielőbb az orvosodat, mert az elhanyagolt diabétesz súlyos és visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat, míg az időben észlelt betegség jól kezelhető és kordában tartható.

Ezt is szeretjük