Biztonságos szex? 3 eset, amikor a fogamzásgátlás nem hatékony
A felelősségteljes szex mellett is történhetnek balesetek: fontos, hogy ismerd a kockázatokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Óvszer, tabletta, pesszárium, krémek és oltások - a fogamzásgátlásnak számos módja létezik ma már, nektek pedig csak meg kell találnotok az, amelyik a számotokra a legmegfelelőbb.

Előfordulhat azonban, hogy bár védekeztetek, mégsem tudhatod magadat teljes biztonságban, és az óvintézkedések ellenére is fennáll a teherbeesés veszélye. A legjobb, ha tisztában vagy ezekkel a helyzetekkel, és arra is felkészülsz, mit kell tenned, ha gond adódik.

A kiszakadt gumi

Valószínűleg minden lány - és talán minden srác - rémálma, hogy amikor ugyan felelősségteljesen és előrelátóan mindent megtettetek a biztonságos szex érdekében, az óvszer kiszakad.

Ilyenkor aztán kútba esik minden, amit az óvszer és a biztonságos szex összefüggésében hallottál, sem a teherbeeséstől, sem pedig a nemi úton terjedő betegségektől nem vagy tovább védett 100%-osan.

Pánikba esni fölösleges, ha idejében észleltétek a történteket, és azonnal megszakítottátok az együttlétet, akkor nagy valószínűséggel nem történt baj. Ettől függetlenül azonban még érdemes mielőbb felkeresned egy nőgyógyászt, aki a körülmények pontos ismeretében - azonnal abbahagytátok-e a szexet, hol tartasz a ciklusodban, védekeztetek-e más módon is - képes eldönteni, hogy mi a legbölcsebb, amit tehettek, és ha szükséges, felír neked egy esemény utáni tablettát.

Rossz módszer

Fogamzásgátló módszerből számos megbízható létezik, ám ha ti egy olyat választotok, aminél elég alacsony a megbízhatósági ráta, még nem dőlhettek el nyugodtan az ágyban, mint aki jól végezte dolgát.

A naptármódszer kétségtelen előnye, hogy teljesen természetes, és semmibe nem kerül, ugyanakkor nem is kifejezetten megbízható. Különösen a te korodban nem, hiszen valószínű, hogy a ciklusod még nem vált teljességgel rendszeressé, így aztán azt sem tudod egészen biztosan kiszámolni, hogy mely napokon vagy termékeny, és melyeken nem.

Ez a fajta fogamzásgátló módszer csak azoknak a pároknak ajánlott, akik ugyan még nem terveznek családalapítást, de ha mégis összejön egy baba, akkor örülnek neki. A te esetedben tehát a naptármódszert hiába használjátok, még nem tudhatod magadat biztonságban szex közben.

Gyógyszerkoktél

Bár a nemi úton terjedő betegségekkel szemben nem nyújt védelmet, ha rendszeresen és felelősen szeded, a fogamzásgátló tabletta az egyik legbiztosabb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésére.

Fontos azonban tudnod, hogy bizonyos hatóanyagok csökkenthetik a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát - ilyenek az antibiotikumok, a szteroidos gyulladáscsökkentők, de még néhány, a népi gyógyászatban használt növény, például az orbáncfű is. Ha az orvosod gyógyszert ír fel neked, minden esetben tájékoztasd arról, hogy fogamzásgátlót szedsz, a vény nélküli szereknél pedig kérd ki a gyógyszerész véleményét.

Ha az orvosod antibiotikum-kúrára fog, mindenképpen kérdezz rá, hogy ez befolyásolja-e a fogamzásgátlód hatékonyságát, és hogy szükség lesz-e valamilyen kiegészítő fogamzásgátló módszerre is a kezelés alatt és után.

A bűvös 72 óra

Az esemény után tabletta valószínűleg a modern születésszabályozás legáldásosabb találmánya, ami lányok és asszonyok ezreit menthette már meg a nem kívánt terhességtől vagy az abortusztól.

Tudnod kell azonban, hogy a tabletta nem helyettesítheti az előre tervezett fogamzásgátlást - arról, hogy milyen gyakran szedheted, milyen kockázatokkal jár, illetve hol írathatod fel, ha szükséged van rá, itt tájékozódhatsz bővebben.

Ezt is szeretjük