Hasmenést és hányást okozhat: ezt a fagyasztott terméket hívták vissza szalmonellagyanú miatt
A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a terméket.

Visszahívja az 500 grammos kiszerelésű, KINGA fagyasztott fasírtalapot szalmonellafertőzés lehetősége miatt a forgalmazó, a Novro Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
A termékvisszahívás csak a 28.04.2022-es tételszámmal és a 2022. október 27-ei lejárati idővel rendelkező termékekre vonatkozik, úgyhogy csak ezek fogyasztásától int óva a hivatal.
A szalmonellabaktérium által okozott szalmonellózis nevű fertőző megbetegedés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés vagy levertség. E tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek, de ennél akár hosszabb lappangási idő is lehetséges.

A szalmonella nagyon gyakori az élővilágban, akár egészségesnek tűnő élőlények (hüllők, madarak, rovarok, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul.
A kórokozót leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.
A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A betegség a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem mindig lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot.
Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, nagyon ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre!
A szalmonellafertőzés egyértelmű tünetei
Az élelmiszerek nem megfelelő tárolása megnöveli az ételmérgezés esélyét, Magyarországon legtöbbször a szalmonellabaktérium okoz megbetegedést.
A szalmonellafertőzés egyértelmű tünetei: szakorvos beszélt a teendőkről
Az élelmiszerek nem megfelelő tárolása megnöveli az ételmérgezés esélyét, Magyarországon legtöbbször a szalmonellabaktérium okoz megbetegedést.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- meleg
- szalmonella