Hasmenést és hányást okozhat: ezt a fagyasztott terméket hívták vissza szalmonellagyanú miatt

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a terméket.

GettyImages-184958435
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Visszahívja az 500 grammos kiszerelésű, KINGA fagyasztott fasírtalapot szalmonellafertőzés lehetősége miatt a forgalmazó, a Novro Kft.  - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A termékvisszahívás csak a 28.04.2022-es tételszámmal és a 2022. október 27-ei lejárati idővel rendelkező termékekre vonatkozik, úgyhogy csak ezek fogyasztásától int óva a hivatal. 

A szalmonellabaktérium által okozott szalmonellózis nevű fertőző megbetegedés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben hőemelkedés vagy levertség. E tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek, de ennél akár hosszabb lappangási idő is lehetséges. 

GettyImages-1325574790
Fotó: Jezperklauzen / Getty Images Hungary

A szalmonella nagyon gyakori az élővilágban, akár egészségesnek tűnő élőlények (hüllők, madarak, rovarok, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul.

A kórokozót leggyakrabban a nyers vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel, nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szalmonellabaktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A betegség a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. A fertőzötteknél nem mindig lépnek fel panaszok. Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. 

Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, nagyon ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre!

A szalmonellafertőzés egyértelmű tünetei

Az élelmiszerek nem megfelelő tárolása megnöveli az ételmérgezés esélyét, Magyarországon legtöbbször a szalmonellabaktérium okoz megbetegedést.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük