Ételek, melyek nagyon nem bírják a meleget: hányás, hasmenés lesz belőle
A nyári meleg nemcsak remek szórakozási lehetőségeket, de betegséget is tartogat.

piknikkosar
Ez is érdekelhet

Téged is vár a Lasselsberger-Knauf virtuális családi háza! (x)

Téli álomesküvő a Rosinante Fogadóban*** (x)

Vásárolj a neten is kényelmesen! (x)

Legyen mindannyiunk szívügye a fejlődés! (x)

Idén cseréld a télikabátot fürdőrucira – Ezért érdemes Thaiföldre utaznod! (x)

beauty and style

Így lesz gyönyörű és tartós a smink: szuper fortélyok az alapoktól a befejezésig »

10 téli szett fekete-fehérben: így kombináld, és mindig nőies leszel »

3 természetes hajvilágosító módszer, ha télen is napszítta tincseket szeretnél »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kirándulás, a strandolás, az udvari sütögetések, a kinti étkezések szuper nyári programok, ám sajnos van, ami árnyékot vessen rájuk, és hamarabb megvan a baj, mint gondolnád.

A melegben nem megfelelő hűtés mellett tárolt ételekben egykettőre elszaporodnak a Salmonella baktériumok: már 6 Celsius-fok felett elkezdődik az osztódási folyamat, és 10-50 Celsius-fok között szaporodni kezdenek.

A baktériumok hányással, hasmenéssel, hasfájással, hidegrázással, lázzal, rosszulléttel járó betegséget idéznek elő. Sajnos a szalmonellafertőzésre épp a gyerekek és az idősek a legfogékonyabbak, és őket is viseli meg leginkább a gyors kiszáradás miatt.

A szalmonellafertőzés tünetei 6-48 óra elteltével jelentkeznek. Ha nem jár szövődménnyel, a betegség tünetei három-öt nap alatt múlnak el. Szövődmények esetén ízületi gyulladás is kialakulhat, ha a baktérium eljut a vérárammal az ízületekig. A fertőzés lefolyása után hetekkel is jelentkezhet ízületi fájdalom, de az már a szervezetben a szalmonella leküzdésére termelődő ellenanyagok miatt van.

Veszélyes ételek nyáron

Hús

A szalmonellafertőzés egyik leggyakoribb forrása a nem megfelelően megsütött, illetve nem megfelelően hűtve tárolt hús. Különösen a szárnyas és a darált húsok elkészítésénél kell az alaposságra figyelni. A baktérium 70 fok felett pusztul el. Ha nincs átsütve a hús, vígan túléli a sütést. Röviddel azután a baktériumok rohamosan szaporodni kezdenek, és meg is van a baj. A nyers hússal készülő tatárbifszteket el kell felejteni ebben az évszakban.

Grillezéskor ügyelni kell arra, hogy a sütésre váró hús levével ne érintkezzen kenyér vagy zöldség, mert a húslében is elszaporodnak a baktériumok, és szalmonellafertőzést idézhetnek elő. Ezért nem szabad a húst a saját levében állva kiolvasztani: szűrőbe helyezve kell, a lé pedig csöpögjön le egy tálba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ami a  húsokat illeti, a különböző felvágottakat sem érdemes sokáig kint hagyni. Nem alkalmasak arra, hogy órákon át hűtés nélkül várakozzanak a hátizsákban. Szendvicskészítéshez tehát érdemesebb mást választani. A bontott májkrémmel vagy a tonhallal is vigyázni kell, mert ezek sem bírják a meleget.

Tojás

A tojás héja hidegben és melegben egyaránt szalmonellaforrás, ezért mindig alaposan meg kell mosni a tojásokat felhasználás előtt. Ha a tojást elkészíted, azonnal el kell fogyasztani, nem alkalmas arra, hogy sokáig hűtés nélkül álljon. Nyáron a tojást mindig teljesen át kell sütni. A szalmonellaveszély érvényes a tojástartalmú édességekre is, mint a madártej, a palacsinta, a tiramisu vagy a hagyományos készítésű, olvadó vaníliafagyi. Az egyszer már elolvadt fagyit, bármilyen ízű is, nem szabad újrafagyasztani. A tojással készülő majonéz ugyancsak veszélyforrás lehet, valamint a majonézes ételek, a kaszinótojás, a saláták is. A saláták dupla veszélyt jelentenek, mivel, ha nincsenek megfelelően megmosva a nyers zöldségek, azok is okozhatnak szalmonellafertőzést. Ez a gyümölcsökre is igaz.

Egy strandon elköltött ebéd maradékát épp ezért sem szabad pakolgatni. A majonézes krumpli, hamburger és palacsinta egytől egyig szalmonellaforrások. Ha nincs hűtőtáska, a maradékot nem szabad órákkal későbbre félretenni.

Ha megtörtént a baj

Ha a szalmonellafertőzés tünetei jelentkeznek, gyerekeket és kismamákat - valamint időseket is - a lehető leghamarabb kell, hogy lássa orvos. Az ő esetükben hatványozottan veszélyes a fertőzés. A beteg szénsavmentes ásványvizet, teát igyon, és minél többet pihenjen. Vigyázat, a betegség fertőző! Érdemes pár napig szeparálni a testvéreket, hogy ne adják át egymásnak a bajt.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük