Így töltsd ki a Facebook-adatlapod, és hamarosan lesz munkahelyed
Trükkök
A Facebook döntő jelentőségű lehet az álláskeresésnél.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha állást keresel, sok mindenre figyelned kell, és talán fel sem merül benned, de még a Facebook-adatlapodnak is szerepe lehet abban, hogy sikerrel jársz-e.

Van rá esély, hogy a cég, ahová jelentkeztél, a közösségi oldalon is rád keres, és ha olyasmit talál, ami rossz fényben tüntet fel, máris hátránnyal indulsz. Megmutatjuk, ezt hogyan küszöbölheted ki!

Mennyit árulj el magadról?

A legfontosabb, hogy mindig körültekintően járj el az adatvédelmi beállításoknál, vagyis ellenőrizd, hogy mi az, amit azok is láthatnak, akik nem tartoznak az ismerőseid közé. Nem szerencsés, ha semmit nem osztasz meg, mert ez bizalmatlanságról árulkodhat, és feltételezhetik, hogy rejtegetnivalód van.

Ám az sem jó, ha az összes bejegyzésed, adatod és fotód nyilvános, mert ez azt sugallhatja, hogy nem tudod különválasztani a magánjellegű információkat a publikus dolgoktól, ráadásul olyasmire is bukkanhatnak, ami nem biztos, hogy jó képet fest rólad.

Szerepeljen az adatlapodon a jelenlegi lakhelyed, a születési dátumod, és nem baj, ha nyilvánosak az előző munkahelyeid, valamint a tanulmányaid - ezek az önéletrajzodból is kiderülnek.

A fotóid láthatóságát azonban érdemes korlátozni, bőven elég, ha a profilképedet látják - ezt már akkor is meg tudják nyitni nagyban, ha egyébként nem nyilvános, és így a kommenteket sem tudják elolvasni. Az ismerőseid listája, a rokonaid, a családi állapotod, az általad lájkolt oldalak és a csoportok, amelyeknek tagja vagy, maradjanak rejtve.

Milyen legyen a profilkép?

Mindenképpen előnyös fotót válassz, de olyat, amibe nem tudnak belekötni. Például egy éjszakai tivornyázáson készült kép, amelyen borosüveget szorongatsz, nem a legjobb, ahogyan a csücsörítős, tükrös szelfi sem, ám egy mosolygós, semleges háttér előtt lőtt, természetes fényképpel nem foghatsz mellé.

Ugyanez igaz a borítóképre is, mellőzd a trágárságot, valamint az olyan ábrákat, amelyek megosztóan hathatnak az emberekre, például politikai vagy vallási nézeteket tükröznek. A bikinis fotó sem a legjobb ötlet, viszont egy szép táj, a háziállatod, netán egy családi kép, amit a nyaraláson örökítettél meg, megállja a helyét.

Nem árt a képek minőségére is figyelni, a túl sötét, pixeles, rosszul vágott vagy elmosódott fotó kissé amatőrnek, nemtörődömnek hat. Ha nem vagy biztos afelől, mi mutat jól a borítóképen, kattints korábbi cikkünkre, amelyben méretre vágott fotókat találsz.

Ezt is szeretjük