Így fogják nyomtatni az ételeket a jövőben - Tökéletesen kalibrálható lesz az ételek tápanyag- és kalóriatartalma

A 3D-ételnyomtatás gazdasági, környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is megoldásokat kínálhat a jövőben.

3D-ételnyomtatás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 3D-nyomtatás technológiája folyamatosan fejlődik, a piacon pedig egyre nagyobb a verseny. Már nem kérdés, hogy a háromdimenziós nyomtatásnak van jövője. Hétköznapi használati tárgyak vagy akár egy teljes ház felépítése mellett már az élelmiszergyártásban is kísérleteznek a mérnökök.

A 3D-élelmiszer-nyomtatás egy viszonylag új technológia, amit évtizedek óta fejlesztenek. Kezdetben elsősorban az űrben fogyasztott ételek kifejlesztésére használták. Az élelmiszer-nyomtatás más szektorokban is forradalmi változásokat hozhat, segíthet akár javítani a szklerózis multiplex vagy a Parkinson-kórban szenvedő betegek nyelési nehézségeit.

Így fogják nyomtatni az ételeket a jövőben

Az élelmiszer-nyomtatás még gyerekcipőben jár, de a kísérletezések már javában zajlanak. A Columbia és Pace egyetem gépészmérnökei alkottak egy egyedi 3D-ételnyomtatót, amely képes többrétegű sütemények elkészítésére. Kísérletük során egy sajttortát próbáltak minél valósághűbben elkészíteni.

A hét összetevős sajttorta minden egyes hozzávalóját egyesével vitte fel a nyomtató. A sütemény Graham-keksz-pasztából, mogyoróvajból, banánpüréből, eperlekvárból, Nutellából, cukormázból és cseresznyepüréből épült fel. Az elkészítése egyelőre több erőfeszítésbe került, mintha a konyhában készült volna: mivel a 3D-nyomtató csak folyékony hozzávalókkal volt képes dolgozni, a megfelelő nedvességtartalom elérése érdekében többször neki kellett futni a műveletnek, hogy a torta ne csak egy folyékony massza legyen. 

Az élelmiszer-nyomtatás sok problémára nyújt megoldást 

Precízen kalibrálható összetevők

Bár a 3D-nyomtatással készült ételek ultrafeldolgozott - tehát nem túl egészséges - élelmiszernek számítanak, a mérnökök szerint a jövőben rendkívül pontosan kalibrálható lesz az elkészült ételek tápanyag- és kalóriatartalma. Így jelentős előnnyel indulnak a többi ultrafeldolgozott étel - mirelit pizza, instant leves - ellenében. Nem csak a fogyókúrádnak kedveznek a 3D-nyomtatott ételek, ez a technológia lehetővé teszi a szakácsok és élelmiszergyártók számára, hogy olyan ételeket készítsenek, amik az egyéni táplálkozási igényeknek és preferenciáknak is megfelelnek. Ilyen, ha a vendég ételallergiában vagy -intoleranciában szenved.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Fenntarthatóság

A technológia fenntarthatóság szempontjából sem utolsó. Azon kívül, hogy a 3D-nyomtatás kevesebb élelmiszer-hulladékot és anyagot termel, mint a hagyományos társai, a folyamat során növényi alapú vagy laboratóriumban termesztett anyagokat is fel lehet használni, ami szintén segít csökkenteni az élelmiszer-termelés környezeti hatását. 

Költséghatékonyság

A fenntarthatóság mellett a költséghatékonyság tekintetében is kulcsfontosságú előnyöket kínál. Csökkenti a kézi munka szükségességét, és így növeli a teljesítményt. A 3D-nyomtatás az élelmiszer-pazarlást is minimálisra redukálhatja azáltal, hogy precíz mennyiségű élelmiszert hoz létre, így csökkentve a túltermelés esélyét.

A 3D-élelmiszer-nyomtatás számos előnyt kínál mind a fogyasztók, mind az iparág számára. A személyre szabott ételek, a fenntarthatóbb opciók és az ételekhez való könnyebb hozzáférés megreformálhatja a fogyasztásról való gondolkodást és tapasztalatokat. Egyes szakértők szerint a távoli jövőben a 3D-élelmiszer-nyomtató olyan gyakori lesz a háztartásokban, mint ma a mikrohullámú sütők.

Egyes magyarok drágakövet csiszolnak, de olyan is van, aki 3D-nyomtat

A magyarok többségének (53%) van olyan hobbija, amivel alkot, és közülük minden ötödiknek bevételt is hoz ez a tevékenység, mutatják a Shoptet webáruház-készítő rendszer reprezentatív felmérésének adatai.

Ilyen sok magyar keres pénzt a hobbijával: egyesek drágakövet csiszolnak, de olyan is van, aki 3D-nyomtat

A magyarok többségének van olyan hobbija, amivel alkot, és közülük minden ötödiknek bevételt is hoz ez a tevékenység.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük