Ilyen sok magyar keres pénzt a hobbijával: egyesek drágakövet csiszolnak, de olyan is van, aki 3D-nyomtat
A magyarok többségének van olyan hobbija, amivel alkot, és közülük minden ötödiknek bevételt is hoz ez a tevékenység.

GettyImages-1138847837
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyarok többségének (53%) van olyan hobbija, amivel alkot, és közülük minden ötödiknek bevételt is hoz ez a tevékenység, mutatják a Shoptet webáruház-készítő rendszer reprezentatív felmérésének adatai.

Leginkább a férfiak mondhatják el magukról, hogy a hobbijukkal pénzt keresnek. Ez azonban a jelenlegi gazdasági helyzet miatt változhat.

Ezek a leggyakoribb hobbik Magyarországon

A webáruházak létrehozásával és üzemeltetésével foglalkozó Shoptet arra volt kíváncsi, hogy a magyarok mekkora része alkot hobbiszinten, mik a leggyakoribb ilyen elfoglaltságok, és hogy milyen arányban lesz a hobbi bevételi forrás.

- A kutatás adatai azt mutatják, hogy minden 2. magyarnak van olyan hobbija, amivel létrehoz valamit. Kiderült az is, hogy többen gondolkoznak azon, hogy mivel egészíthetnék ki a jövedelmüket - mondta el Rédey Iván, a Shoptet country managere.

Van, aki könyvet újít fel, képregényt ír vagy autót restaurál a szabadidejében

A nők 58, a férfiak 48%-ának van olyan hobbija, amivel alkot, létrehoz valamit, derül ki a reprezentatív felmérésből. A nők 32, a férfiak 18%-a készít különböző ételeket vagy italokat, azaz tesz el lekvárt, befőttet, süt mézeskalácsot, vagy tölti fel például szörppel, fermentált zöldségekkel az éléskamrát.

GettyImages-1077643104
Fotó: Anjelika Gretskaia / Getty Images Hungary

Ezzel mindkét nem esetében a sütés-főzés a legnépszerűbb elfoglaltság, amit a különböző művészeti ágak követnek. A nők 20, a férfiak 7%-a vallja, hogy a művészet a hobbija. A nők körében divattal kapcsolatos tevékenységek kerültek még a dobogóra: körülbelül minden tizedik nő (9%) például ruhát, táskát varr, ékszereket készít.

Húszból egy férfi mondta, hogy csinál és/vagy újít fel bútorokat és/vagy makettezik - ez a két elfoglaltság holtversenyben lett így a férfiak körében 3. legnépszerűbb kreatív hobbi. Többen készítenek kozmetikumokat, gyerekjátékokat, és vannak olyanok is, akik könyvet, képregényt vagy épp edzéstervező programot írnak szabadidejükben.

De akadnak igazán egyedi és izgalmas kreatív hobbik is, mint például a könyvfelújítás, autórestaurálás, fémmegmunkálás, 3D-tervezés és -nyomtatás, origamizás vagy drágakőcsiszolás.

GettyImages-639339258
Fotó: ilbusca / Getty Images Hungary

A kikapcsolódás mellett sokakat motivál a spórolás és az egészségtudatosság is

A webáruház-készítő rendszer kíváncsi volt arra is, hogy miért alkotnak a magyarok. A hobbi szó kapcsán a kikapcsolódásra asszociálhatunk leginkább, és természetesen ez a legfőbb motivációnk, de az már meglepő, hogy pusztán a válaszadók közel kétharmada (63%) jelölte ezt fontos tényezőnek a hobbijával kapcsolatban.

A második legtöbbet említett ösztönző az, hogy jó érzéssel tölti el az embereket, ha saját készítésű dolgok veszik körül őket: tízből közel négy nő (38%) és minden 4. férfi adta ezt válaszul. A spórolás is felkerült a dobogóra: a nők 29, a férfiak 18%-ának fontos, hogy olyat készít, amit fel is használ, és így pénzt takaríthat meg. A hobbival rendelkezők 18%-a kifejezetten örül annak, hogy azáltal, hogy ő készít el valamit, tudja például, hogy mit eszik meg, mivel takarít, vagy mit ken az arcára. Körülbelül minden 10. válaszadó jelölte meg a környezetvédelmet (a javítás, felújítás révén) és az ajándékozást mint célt.

A hobbi mint megélhetés jelenleg leginkább a férfiakra jellemző, de ez könnyen változhat

A kikapcsolódás, spórolás, egészségtudatosság, ajándékozási lehetőség és környezetvédelem mellett a pénzkereset is fontos tényező az alkotótevékenységet végzők körében. A felmérés adatai azt mutatják, hogy közülük körülbelül minden ötödiknek származik bevétele a hobbijából. Majd’ minden 10. kreatív hobbival rendelkező konkrétan a hobbijából él, míg 11%-uknak ugyan nem a hobbija a fő munkája, de mégis keres vele pénzt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Összességében a hobbi mint megélhetés leginkább a férfiakra jellemző. Az alkotó hobbival rendelkező férfiak közül tízből három (31%) elmondhatja magáról, hogy a hobbija pénzt hoz a konyhára, míg a nőknek pusztán 12%-a. Ez az arány változhat, mert jelen gazdasági helyzetben azok között, akik eddig nem alkottak, arányaiban több nő kezdett el azon gondolkozni, hogy olyan hobbiba kezdjen, amivel pénzt is kereshet (mindez a nők 63, a férfiak 46%-áról mondható el).

Korosztályokat tekintve a huszonévesek a legmotiváltabbak, hogy a hobbiból bevételük legyen, körükben 70% ez az arány, míg például az ötvenes korosztály körében pusztán 37%.

Muffint, születésnapi tortát horgol a fiatal nő: képeken 5 édesség, amit csak nézni lehet

Sokaknak van hobbija. Van, aki fut, van, aki zenél, más szívesen horgászik. A kézimunka mint kreatív, szabadidős tevékenység is egyre népszerűbb az elmúlt években. A kötés, horgolás fiatalabb és idősebb korosztály számára is vonzó elfoglaltság, ám az, amit a Kaliforniában élő Normalynn Ablao csinál, csak keveseknek menne.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük