Ezért volt látható nemrég New Yorkban az északi fény: a tudósok adtak rá magyarázatot

A jelenség még a műholdak és az elektromos hálózat működésére is hatással lehet.

északi-fény-new-york
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány nappal ezelőtt különleges jelenség érte el a Földet, hiszen geomágneses vihar alakult ki, ami az ötös skálán G2-es besorolású volt, tehát mérsékelten erős. Már ez a fokozat is befolyásolhatja a műholdak működését és az elektromos hálózatokban is okozhat zavart, áramkimaradást.

A tudósok október 9-én figyeltek fel a koronakidobódásra a Nap Föld felé néző oldalán, ennek szele pedig október 11-én érte el bolygónkat. Ez az esemény akkor következik be, amikor a Föld a fokozott naptevékenység időszakába lép, amelyet napmaximumnak neveznek.

A sarki fényre is hatással volt a geomágneses vihar

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint ezek a jelenségek egyre gyakoribbá válnak a közeljövőben, hiszen a naptevékenység a 11 éves ciklusa legaktívabb periódusa felé közeledik. Amennyiben a koronakidobódás épp a Föld felé történik, a felhő megzavarhatja bolygónk mágneses terét, napvihart, azaz geomágneses vihart alakítva ki.

Az esemény hatására az északi fény a pólusoktól távolibb helyeken is láthatóvá vált, most például Kanadában, New York államban és Edinburgban is részesei lehettek az emberek annak a fényjátéknak, ami általában csak a sarkkörtől északabbra tapasztalható. Az északi fény nemcsak emiatt volt érdekes idén: a megszokottnál sokkal korábban, már augusztus végén megjelent, amit a korán érkező őszies időjárással indokoltak.

Álomszép fotók készültek a sarki fényről - Olyanok, mint a mesében

A természet mindig tudja, hogyan varázsolja el az embereket.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük