Itt a legszebb a sarki fény: képeken a város, ami éjjel tündérmesévé változik

Tromsø az aurora borealis, vagyis a sarki fény fővárosa.

tromso
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sarki fény, azaz az aurora borealis valószínűleg az egyik legszebb és legkáprázatosabb természeti jelenség, amit minden ember legalább egyszer az életében látni szeretne.

Itt a legszebb a sarki fény

Sokan útra indulnak, hogy elkapják és megörökítsék az égbolt varázslatos csodáját, mely az Északi- és a Déli-sark közelében is egyaránt megfigyelhető. A fényjelenség akkor keletkezik, amikor a Föld mágneses pólusainak környezetében a napszélből eredő, töltött részecskék, protonok és neutronok hatolnak a légkörbe, és annak molekuláival összeütköznek. Különösen ősszel és télen figyelhető meg a jelenség a sarkkörökhöz közeledve.

Az alábbi káprázatos fotókat a gyönyörű fekvésű Tromsø városában, Norvégiában, az északi sarkkörön túl 400 kilométerre készítette Marcus Varik. A várost több sziget alkotja, melyek között a kapcsolatot hidak és egy alagútrendszer teremti meg. Az utazók körében leginkább arról nevezetes, hogy északi fekvése miatt november végétől január közepéig egyáltalán nem kel fel a nap, valamint azon övezet ideális pontján található, amelyben az északi fény a leggyakrabban kialakul. Nézd meg a páratlan fotókat!

első-sarki-feny

Kiemelt kép: Getty Images

Ezt is szeretjük