Sokkal korábban jelent meg az északi fény, mint ahogy azt megszoktuk: már most látszik

Általában csak késő ősszel tűnik fel először az aurora borealis.

északi-fény
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ egyik legszebb természeti jelensége egyértelműen a sarki fény, ami az északi és déli féltekén is megmutatja magát. A légkörbe behatoló töltött részecskék - elsősorban protonok és elektronok - által keltett időleges fényjelenség általában a téli időszakra jellemző, késő ősztől kora tavaszig lehet látni.

Az idei augusztus több szempontból is rendhagyó volt, hiszen a hónap végétől már beköszöntött az őszies időjárás, ez pedig többek között azt is eredményezte, hogy az északi fény sokkal előbb felbukkant az égbolton.

Az első idei képek az északi fényről

Az Időkép információi szerint az aurora borealis augusztus 27-én jelent meg, és bár a legtöbbször a skandináv országokra vagy Kanadára gondolunk az északi fény kapcsán, különleges módon most Skóciában kapták lencsevégre a jelenséget. Bár sokkal ritkább, hogy az északi fény zónája eléri a szigetországot is, volt már rá példa, hogy itt is megjelent - az viszont nagyon szokatlan, hogy ennyire korán. A szakértők szerint minden adott volt ahhoz, hogy kialakuljon a különleges jelenség, emiatt nem késő ősszel tűnt fel először.

Érdekesség, hogy nem csak az északi féltekén figyelhető meg a gyönyörű fényjáték: az aurora australis főként az Antarktiszon, Chilében, Argentínában, Új-Zélandon és Ausztráliában tűnik fel, ott jellemzően március és szeptember között, vagyis pont ellenkezőleg, mint északi társa.

Álomszép fotók készültek a sarki fényről - Olyanok, mint a mesében

A természet mindig tudja, hogyan varázsolja el az embereket.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük