Újra és újra kigyullad az amazonasi esőerdő: hiába oltják, egyre több a tűz

Tovább tombolnak az esőerdőt sújtó tüzek az Amazonas-medencében.

amazonas-tuz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Európai Űrügynökség műholdas felvételeiről kiderült, hogy a múlt hónapban a tavalyinál négyszer több tűz tombolt az Amazonas vidékén: nemcsak Brazíliában, hanem Peruban, Bolíviában, Paraguayban és Argentínában is észleltek erdőtüzeket. A műholdak tavaly augusztus 1. és 24. között 1100 tüzet észleltek éjszakánként a térségben, míg idén ugyanezen időszakban már 3951-et.

A brazil elnök első tiltakozásai után végül mégis intézkedéseket tett a katasztrófa megfékezésére: ideiglenes tűzgyújtási tilalmat rendelt el, és kivezényelte a hadsereg tagjait, hogy segédkezzenek az oltási munkálatokban. Ezt követően a világsajtóban és a közösségi médiában egyre lankadt az esőerdőre irányuló figyelem annak ellenére, hogy a probléma továbbra is fennáll.

Továbbra is ég az amazonasi esőerdő

A brazil űrügynökség műholdjai csak szeptember első két napján közel kétezer újabb tüzet regisztráltak az Amazonas-medencében. Nagy valószínűséggel ezek jelentős részét ugyancsak emberek idézték elő annak ellenére, hogy a tilalom érvényben van. Bár sokan dolgoznak az oltáson, a rendelkezésre álló erőforrások még mindig kevesek ahhoz, hogy hatékonyan felvegyék a harcot a folyamatosan gyengülő esőerdőt pusztító tüzekkel.

Ezt is szeretjük