Futva vagy sétálva ázol el kevésbé az esőben? Egy matematikus kiszámolta
A szél sebessége és iránya fontos szempont a kérdés eldöntésekor.

esoben-futni
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára veled is megtörtént már, hogy egy hirtelen támadt zivatarban vadul rohanni kezdtél, majd hazatérve bosszankodva konstatáltad, hogy végül is teljesen feleslegesen tetted, hiszen bőrig áztál.

A zuhogó esőben futni vagy nem futni kérdése lényegében megosztja az emberiséget. Pedig David Bell - akkoriban cambridge-i, ma már harvardi - matematikus már 1976-ban levezette, hogy milyen esetben érdemes felkötni a nyúlcipőt az esőben.

Futva vagy sétálva ázol el kevésbé?

David Bell számításai meg is jelentek a Mathematical Gazette-ben. A szakember arra az eredményre jutott, hogy ha az eső függőlegesen esik, vagy ha az arcodba fújja a cseppeket a szél, akkor érdemes futni. Ilyenkor minél gyorsabban rohansz, annál kevésbé leszel vizes.

Ha viszont a hátad mögül fúj a szél, már mérlegelni kell a dolgot. Bell ebben az esetben is azt ajánlja, szedd a lábad, de számításai alapján megadott egy optimális sebességet, ez pedig a szél sebessége. Tehát ha az ember se nem gyorsabb, se nem lassabb annál, ahogyan a szél fúj, úgy ázik el legkevésbé. Persze nem sok esély van arra, hogy ezt egy ilyen helyzetben pontosan belődd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Esőművészet

Seattle lakói talán nem is akarnak futni esőben. Xack Fischer és barátja, Peregrine Church évek óta készít a város járdáira olyan alkotásokat, melyek csak akkor látszanak, ha nedves a burkolat. Nézd meg te is a kedves ábrákat!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük