Mit kell tenni, ha vizes az aszfalt? Így vezess esőben, hogy ne történjen baj
Egy esőzés teljesen hétköznapi dolog, és úgy tűnhet, hogy nincs benne semmi veszélyes, pedig a közlekedést megbonyolíthatja.

esoben-vezet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egész hétvégén sok helyen előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt nagy mennyiségű eső hullhat, erős széllökések várhatók. A zivatarok jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot rejtenek. Fogadd meg a rendőrség baleset-megelőzési tanácsait!

Zivataros időben a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a látótávolság jelentősen, akár néhány tíz méterre is lecsökkenhet. Ez kötelezővé teszi a járművezető késedelem nélküli lassítását, valamint a nagyobb követési távolság alkalmazását. Alig látsz ki a kocsiból, ráadásul a közlekedési környezet megfigyelését jelentősen rontja az előtted haladó autó által keltett vízfüggöny is, hiszen ilyenkor esetenként még a hátsó fényszórók és az irányjelzők sem láthatók.

Ilyen esetben, az észlelhetőség biztosítása érdekében az első és hátsó ködlámpák bekapcsolása is célszerű. Jelentős esőzés után nemcsak az útfelület válik csúszóssá, hanem az úttesten átfolyó víz hatására könnyen kialakulhat a vízen való felúszás, azaz aquaplaning jelensége, melynek eredményeképpen a jármű irányíthatatlanná válik.

Mi az az aquaplaning ?

Az aquaplaning kialakulása két tényezőtől függ: a haladási sebességtől és a gumiabroncsok állapotától. Röviden összefoglalva: minél gyorsabban haladunk, illetve minél kopottabb az autón a gumiabroncs, annál nagyobb a kockázata, hogy a kocsi felúszik a vízen. A legnagyobb gond természetesen akkor van, ha a jármű vezetője jelentős esőzéskor vagy vízátfolyáson való áthaladáskor kopott gumiabroncsokkal, nagy sebességgel halad.

Ezért nagyon fontos, hogy zivatarban, illetve jelentős esőzés esetén, továbbá, ha az úttesten a víz nem képes elfolyni, vagy magad előtt vízátfolyást látsz, késedelem nélkül csökkentsd le a jármű haladási sebességét, és a kormányt fogd stabilan, két kézzel. Ha már az autó a nagy víztócsában halad, akkor az intenzív fékezés kerülendő, helyette a gázelvételes, motorfékes lassítást alkalmazd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az autógumi futófelületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell. Zivatar idején azonnal lassíts, vagy állj félre, és, ha csendesedik az eső, akkor folytasd utadat. További baleset-megelőzési tanácsokat ide kattintva olvashatsz.

Fotók: Getty Images.

Átmennél most egy KRESZ-vizsgán?

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

Ezt is szeretjük