Mi lesz a 2020-as érettségi vizsgákkal? Megszólalt a köznevelési államtitkár

Maruzsa Zoltán ismertette a javaslatokat, de a végső döntés a kormányé.

erettsegi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg az oktatási akciócsoport javaslata szerint - mondta a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön, és közölte, a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kormány.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl megfeleljen a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatóságának is.

Ismertette: ezért szóbeli és gyakorlati vizsgákat a javaslat alapján nem tartanának, csak írásbeliket szerveznének, amivel felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és 14 nap alatt valamennyi lebonyolítható lenne.

Az akciócsoport javaslata alapján a vizsgákat májusban és júniusban rendeznék meg a járványügyi helyzet függvényében, jelenleg azzal számolnak, hogy május 4-én kezdődnének a vizsgák - közölte Maruzsa Zoltán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kabinet.

A kiemelt kép a 2019-es érettségi vizsgák alkalmával készült. Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Így teltek a kijárási korlátozás első napjai

A polgárok többsége megértette a rendeletet, de már az első napokban 739 esetben kellett a kijárási korlátozást megszegőkkel szemben intézkednie a rendőrségnek.

Ezt is szeretjük