Tényleg ez a legfontosabb? Horribilis összegű támogatásokat osztogat a minisztérium
Az EMMI milliárdokat költ, csak nem arra, amire kellene.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az első félévben 105 milliárd forintnyi támogatást osztott ki különböző szervezeteknek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, MTI/Kovács Tamás

A támogatottak listája nyilvánosságra került, és egyértelműen kiderül belőle, hogy a szóban forgó pénznek jobb helye is lenne.

Mégsem kap támogatást a Pető Intézet

Nem kap plusz 420 millió forintos támogatást a nehéz pénzügyi helyzetbe került Pető Intézet, pedig az oktatási államtitkárság múlt heti bejelentése után még az intézmény vezetésében is sokan abban reménykedtek, hogy a tárca kihúzta őket a bajból. - írja az Index.hu.

Makk Ádám, a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézmény PR-vezetője az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a Pető Intézet azt szeretné, ha az intézményre szabott állami normatívát kaphatnának hosszabb távon, szerintük ugyanis ez jelentene megoldást a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben. Ezt azzal indokolta, hogy a konduktorok az intézetben nagyobb óraszámban foglalkoznak a mozgássérültek fejlesztésével, mint más intézményekben.

A Közenevelésért Felelős Államtitkárság jelezte, A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési normatíváit az Emberi Erőforrások Minisztériumától eddig is rendszeresen megkapta és ezen normatív támogatási formáit ez után is le tudja hívni. Ezen felül méltányossági elvek alapján, külön döntéssel az Intézet kiegészítő támogatást is kap.

A Pető Intézet által szolgáltatott létszámadatok szerint, a Pető Intézet köznevelési feladatokat ellátó intézményegységeiben az óvodai részen 122 gyermek, az általános iskolai részen 150 gyermek, a szakszolgálati ellátás keretében pedig 188 gyermeket látnak el. Ez összesen 460 gyermek. A kiegészítő köznevelési szerződés révén 230.000,- Ft/fő/év támogatást kap kiegészítésként normatív ellátása mellett az intézmény, összességében, tehát több mint 100 millió forintos kiegészítő támogatásához is hozzájut.

Mindezek felett a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, mint felsőoktatási intézmény, a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságtól további 317,615 millióforintos támogatást kap, így összességében az EMMI a normatívák kifizetése mellett - elismerve és méltányolva a nem állami intézmény tevékenységének kiemelkedő jelentőségét - összességében több mint 400 millió forintos támogatással segíti a magán intézményben ellátott köznevelést és felsőoktatást érintő feladatok ellátását.

Az intézethez tartozó három budapesti ingatlan - a Villányi úti épület, a Kútvölgyi úti központ és a szomszédságában álló beépítetlen telek - jövőjéről, esetleges eladásáról szóló kérdésre azt mondta, nem tud semmilyen, az értékesítéshez kapcsolódó hivatalos kezdeményezésről.

Milliárdok focira

Bárki számára elérhető augusztus eleje óta az a lista, amelyen tételesen felsorolták az EMMI által támogatott szervezeteket - a dokumentumot ide kattintva töltheted le. Volt olyan szervezet, amelyik többféle támogatást is kapott, és ez erősen felduzzasztotta a listát. A legnagyobb értékű, 9 milliárdos támogatást stadionépítésre fordították: az eset nem egyedülálló. A Magyar Labdarúgó Szövetség közel 2 milliárd forintos támogatást kapott az utánpótlással való foglalatoskodáshoz. A listában szerepel a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány neve is.

A sport mellett azért a közoktatásra is gondoltak, bár nem annyit, mint a focira. Iskolaépítésre 500 milliót szántak, de volt olyan gimnázium, amelynek 17 millió forint jutott. Katolikus hittanoktatásra 1,3 milliárdot fordítottak, az egyházi közművelődési intézmények pedig 400 milliót kaptak.

Támogatásban részesítették a művészeket is: a Szépírók Társasága és a fotósok is ugyanannyit, 3,5 milliót kaptak, a műfordítók 500 ezret, a grafikusokra, valamint a Magyar Színházi Társaságra pedig 400 ezer forintot fordítottak.

Ezt is szeretjük