Ezek az árak nem emelkednek szeptembertől
Elhanyagolható a többihez képest
A szeptember nem lesz vidám.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban bizonyos fogyasztói területeken jelentős áremelkedésre lehetett számítani Magyarországon, és ez csak folytatódik.

Olyan alapvető élelmiszerek ára növekedett, mint a tej, a hús, illetve egyes mezőgazdasági termékek, de az egyéb kategóriába sorolható benzin, gázolaj, valamint a cigaretta ára is jelentősen megnövekedett.

Csökken a kiskereskedelem

A Központi Statisztikai Hivatal augusztusi felmérése alapján az élelmiszerek eladási adatai visszaestek, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma viszont nem változott. Növekedő tendencia az üzemanyagárakban vehető észre, holott az üzemanyagárak 2010-hez képest jelentősen megemelkedtek, a 2013-as április-júniusi időszakot figyelembe véve.

Az élelmiszerárak növekedése 2013 nyarán elsősorban a július 1-jén bevezetésre kerülő e-útdíj miatt következett be, hiszen az élelmiszerek gyakoribb szállítása és - más árukhoz képest - a tömegre vetített értéke sokkal kisebb, így az élelmiszerek árán csattan a magas útdíj megfizetése. Konkrétabban: 2012 májusához képest az élelmiszerárak 30%-kal emelkedtek, amibe az idényáras élelmiszerek, a liszt, a kolbász vagy az étolaj is beletartozik. A szeszes ital és a cigaretta ára is folyamatosan emelkedik, nagyjából 10%-kal.

Élelmiszerek ára

Az élelmiszerek áremelkedésének további okai pedig éppen a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, valamint a kedvezőtlen időjárási körülmények. Emelkedett többek között a sertéshús ára 6,8%-kal, a baromfihúsé 3,9%-kal, a sajté 5,7%-kal, az étkezési szalonnáé 9%-kal, a liszté 7,1%-kal, a burgonyáé 70%-kal, a friss zöldségé 6,1%-kal, a friss gyümölcsé 7%-kal. Ugyanakkor a tojás 11,5%-kal, a cukor ára 6,8%-kal lett olcsóbb, a kenyér ára pedig lényegében nem változott.

A cigaretta és szeszes italok ára

A dohánytermékek ára szinte hétről hétre emelkedik a 10%-os árrésszabály miatt, amivel már e téren is a nyugat-európai árakhoz közelítünk, és szépen lassan el is érjük őket. Ezzel párhuzamosan a szeszes italok ára is drasztikusan drágult egy év alatt.

A bankolás is elkerülhetetlen

A tranzakciós illeték megemelésével a bankok nem titkolták sokáig, hogy a lakosságon fog csattanni az ostor, így minden rájuk szabott adót az ügyfelekre hárítanak. Van olyan bank, amelyik már augusztus végén bevezeti a változásokat, de a legtöbb csak szeptember folyamán.

Emelkedik az átutalások, az automatából történő készpénzfelvétel díja, és van olyan pénzintézet, ahol még a bankkártyás fizetésekért is fizetni kell mostantól. Egyszóval 2013 második felében, rezsicsökkentés ide-vagy oda, az a 700 forint sajnos nem elég ahhoz, hogy a lakosság ne érezze a létszükséglethez elengedhetetlen termékek áremelkedését.

Ezt is szeretjük