Emberszerű faj koponyájára bukkantak: nagy szerencse a kutatók szerint

A megtalált koponya kétmillió éves. A kutatók szerint nagyon izgalmas leletről van szó.

Emberszerű faj
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi faj közeli rokonának kétmillió éves koponyáját tárták fel Dél-Afrikában, a különleges lelet új információkkal szolgál az emberi evolúcióról. A koponya egy hím Paranthropus robustushoz tartozik, mely a modern ember közvetlen ősének, a Homo erectusnak rokon faja. A két faj nagyjából egy időben élt, a Paranthropus robustus viszont korábban kihalt.

A kutatók szerint nagyon izgalmas leletről van szó. - A legtöbb fosszilis lelet csak egy fog itt-ott, így nagyon ritka, hogy ilyet találunk, nagy szerencse - mondta el a BBC-nek Angeline Leece, a melbourne-i La Trobe Egyetem kutatója, aki megtalálta a koponya töredékeit 2018-ban a Johannesburgtól északra található Drimolan régészeti lelőhelyen. Csupán néhány méterre találták attól a helytől, ahol 2015-ben egy gyermektől származó, hasonló korú Homo erectus koponyára bukkantak.

paranthropus-robostus

A szakértők az elmúlt éveket az egyes darabok összeillesztésével és elemzéssel töltötték. Eredményeiket kedden publikálták a Nature, Ecology and Evolution című tudományos lapban. A tudomány jelenlegi állása szerint három hominin - emberszerű - faj élt egy időben Dél-Afrikában egymással versengve. Egy ilyen koponya felfedezése az emberi családfán belüli mikroevolúció ritka példáját mutatja be - mondta Jesse Martin kutató.

Ebben különbözik a Homo erectustól

A Paranthropus robustusnak nagy fogai és kis agya volt, ellentétben a Homo erectussal, melynek fogai kicsik, agya nagy volt. Úgy vélik, az ősi faj étrendje főként kemény növényekből, például gumókból és kérgekből állt. - Idővel a Paranthropus robustus valószínűleg úgy fejlődött, hogy képes legyen nagy erőt kifejteni a kemény táplálék harapása és rágása során - mondta Leece.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A szakértők szerint lehetséges, hogy a klímaváltozás hatására nedvesebbé váló környezetben csökkent a fogyasztható élelem. A Homo erectus ellenben kisebb fogaival valószínűleg növények mellett húst is evett. - Ez a két, nagymértékben különböző faj eltérő evolúciós irányokat képvisel - véli a szakértő. Leece hozzátette, bár végül az evolúciós versenyt a Homo erectus nyerte, a lelet alapján kétmillió évvel ezelőtt a Paranthropus robustus sokkal elterjedtebb volt a vidéken, mint a Homo erectus.

Fotók: Pinterest

Így néztek ki Európa lakói több ezer évvel ezelőtt

A régészeti leleteknek és a modern technológiának hála már őseink teljesen élethű másaival is találkozhatunk, hiszen a tudósok a lehető legpontosabban próbálták rekonstruálni az arcvonásaikat.

Így néztek ki Európa lakói több ezer évvel ezelőtt - A hétköznapi emberek élethű másai

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük