Fejlett eszközöket készített az ősember csontokból: 500 ezer éves tárgyakra bukkantak

A csonteszközök egy ló csontjaiból származnak.

Csonteszközök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Európa legkorábbi ismert csonteszközeit azonosították brit régészek, a félmillió éves eszközöket az angliai Sussex grófság nyugati részén lévő Boxgrove őskőkorszaki lelőhelyen találták.

Késeket készítettek

A lelőhelyet az 1980-90-es években tárták fel. A csonteszközök egy ló csontjaiból származnak, amelyet a területen lévő emberek leöltek a húsáért. Az állat maradványai körül talált kőszilánkokból a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a területen legalább nyolc ember készített nagy kovakő késeket munkálataikhoz.

Nagy-Britanniában a Boxgrove lelőhelynek nincs párja, a régészek több száz kőeszközt találtak ott állatcsontokkal együtt, amelyek 500 ezer évesek. A szakemberek szerint a heidelbergi emberek, a Neander-völgyi ember és a modern ember feltételezett közös ősei készíthették az eszközöket. A heidelbergi ember térségbeli jelenlétét igazolja az a lábszárcsont, amelyet a lelőhelyen találtak, ez a fellelt legöregebb emberi csont Nagy-Britanniában.

Az őskőkorszak mintegy 2,4 millió éve kezdődött, és 11 500 évvel ezelőttig tartott, ekkor vált tudatossá a kő- és csonteszközök készítése az emberek körében. A felfedezésről a BBC News honlapja számolt be.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

8 régészeti lelet, amiről nem tudták, milyen értékes

Amikor egy régész ránéz egy leletre, szinte azonnal sejti, milyen korú, származású, ennél fogva milyen értékű tárgyat lát. A laikus ember viszont nincs ilyen hozzáértő szemekkel megáldva.

Évekig madáritatóként használta a 2 ezer éves római tálat a férfi: 8 régészeti lelet, amiről nem tudták, milyen értékes

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük