Példátlan, amit a rejtélyes, jégkorszaki állat testében találtak a kutatók

Ez az első eset, hogy szövetdarabot találtak egy fagyott, jégkorszaki húsevő belsejében.

Gyapjas rinocérosz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyapjas rinocérosz lehetett a tökéletesen fennmaradt, jégkorszaki, kutyaszerű állat utolsó vacsorája. A 14 ezer éve élt kölyök vizsgálatakor fedezték fel a gyomrában valószínűleg az egyik utolsó gyapjas rinocérosz maradványait.

Orosz kutatók 2011-ben tárták fel a szibériai Tumatnál lévő lelőhelyen a kutyaféle - kutya vagy farkas - maradványait. Az állat gyomrában szőrös bőrszövetdarabot találtak. Először az enyhén sárgás szőr alapján a szakértők úgy vélték, barlangi oroszlántól származik - írja a Cnn.com. A stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban végzett vizsgálatok más eredményre jutottak.

Teljesen példátlan felfedezés

Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora elmondta, rendelkeznek egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, mely alapján a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a gyapjas rinocérosszal. - Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna - mondta Dalen.

gyapjas-orrszarvu

Radiokarbonos kormeghatározást végeztek a szöveten, ennek eredménye szerint a rinocéroszbőr mintegy 14 400 éves lehetett. - A kölyök korát 14 ezer évesre becsülik. Azt is tudni lehet, hogy a gyapjas rinocérosz 14 ezer éve halt ki. Így nagy eséllyel ez a kutyaféle az egyik utolsó példányból evett - emelte ki a szakértő.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan került a rinocéroszdarab a fiatal kutyaszerű állat gyomrába. Edana Lord, a Paleontológiai Központ egyik munkatársa szerint ezek az állatok nagyjából akkorák lehettek, mint a modern kori szélesszájú orrszarvúk, tehát lehetetlen, hogy a kis állat maga ölte meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A tudósok azt is érdekesnek találták, hogy a kölyök nem sokkal azután múlt ki, hogy evett a rinocéroszból, a gyomrában talált darabot ugyanis nem tudta még megemészteni. Elméletük szerint lehetséges, hogy a kölyök vagy anyja egy rinocéroszbébiből táplálkoztak éppen, amikor annak anyja bosszút állt rajtuk.

8 régészeti lelet, amiről nem tudták, milyen értékes

Megesik, hogy magánemberek lelte ősrégi tárgyak lakásokban és kertekben kötnek ki, újrahasznosítva. Több ilyet is felfedeztek már, és elgondolkodtató, vajon hány, akár felbecsülhetetlen lelet bújik meg háztartásokban szerte a világon.

Évekig madáritatóként használta a 2 ezer éves római tálat a férfi: 8 régészeti lelet, amiről nem tudták, milyen értékes

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük