A családok ötödével szúr ki a kormány

Bajban a gyermekesek is

A párok ötöde él élettársi kapcsolatban, ők már nem lennének a jövőben család.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány arra készül, hogy az alaptörvény részévé teszi, hogy csak azok alkotnak valódi családot, akik össze is házasodnak. Pedig a házasság ma már annyira nem menő, folyamatosan csökken a házasodók száma, élettársi kapcsolatban viszont egyre többen élnek - derül ki a KSH adataiból.

Mint az a KSH Népességtudományi Intézetének 2012-es Demográfiai portréjából kiviláglik, az elmúlt két évtizedet a házasságkötések számának csökkenése jellemezte, 1990 és 2011 között 50%-kal esett vissza az első házasságkötések száma.

21,2% az élettársak aránya

Ezzel párhuzamosan 1990 és 2005 között több mint háromszorosára, 3,6-ról 12,3%-ra emelkedett az élettársi kapcsolatban élők aránya a szülőképes korú nők között, és ez az együttélési forma tette ki az összes párkapcsolatban élők 21,2%-kát - áll a KSH Népesedési helyzet című, 2010-es kiadványában.

A kutatásokból az is kiderül, hogy bár a magyar társadalom nem tekinti optimális életformának az élettársi együttéléseket, mégis egyre növekvő arányban tolerálja azok létezését, emelkedő gyakoriságát.

Míg például korábban a közvélemény a gyermek státusa, óvodai, iskolai megítéltetése szempontjából fontosnak tartotta a szülők házasságkötését, a gyermek legitim származását, addig napjainkra, mintegy 20 év alatt teljesen megfordultak a vélemények, és többségbe kerültek azok, akik a házasságkötést a gyermek szempontjából másodlagos kérdésnek minősítik.

42% a házasságon kívüli gyermekvállalás aránya

Az élettársi forma terjedése a gyermekvállalásban is megmutatkozik, a házasságon kívüli gyermekvállalás aránya jelenleg már 42%, ez több mint háromszorosa az 1990-ben mért értéknek.

Vissza a hetvenes évekbe

Az első gyermekeknél ez az arány még magasabb, jelenleg közülük a gyermekek 48%-a születik házasságon kívül. Ez azt jelenti, hogy a gyermekvállalásnak nem feltétele vagy követelménye a házasság megkötése, mint az hetvenes-nyolcvanas években jellemző volt.

Az élettársi kapcsolatban élők közül 54% volt a gyermektelen párok aránya, az egygyermekesek aránya 25–27%, a többgyermekesek aránya az utolsó reprezentatív felméréskor, azaz 2005-ben 19,8% volt.

Az alkotmánymódosítás vitája kedd este kezdődött meg. Ha a módosítást elfogadnák, akkor az élettársak a jövőben nem alkotnának családot, a család fogalmánál ugyanis kimondanák, hogy az a házasság vagy a szülő-gyermek kapcsolata. Ebbe pedig az élettársi kapcsolat nem fér bele.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság elkaszálta a kormány ezen tervét, emiatt akarják most beleírni az alkotmányba. Ami ugyanis az alkotmányban van, az értelemszerűen alkotmányellenes sem lehet.

Ezt is szeretjük