Ez az, amiről csak kevesen tudnak

Milliós kártérítést is igényelhetsz, ha bajod esik

A latyakos időben egyre több ilyen baleset fordul elő.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy könnyedén igényelhetnek kártérítést, ha például a jeges járdán elcsúsznak, és akár kéz- vagy lábtörést szenvednek.

Ilyen esetekben már csak az a kérdés, hogy kitől lehet a kártérítést igényelni, illetve milyen úton?

Ki a hibás?

Bizonyára nem ismeretlen senkinek, hogy amikor hirtelen sok hó esik, vagy éppen óriási fagyok jönnek, mennyire felkészületlenek tudnak lenni az önkormányzatok és a közlekedési vállalatok. Ha a hideg időben a járdára fagyott eső vagy hó miatt bekövetkezik egy baleset, a legtöbb ember nincsen tisztában azzal, hogy ki a felelős.

Alapvetően a járdák tisztán és karbantartása, valamint a csúszásmentessé tétele az adott ingatlan tulajdonosának a feladata. Tehát, ha a családi ház, társasház vagy más ingatlan előtti járdáról van szó, minden esetben a tulajdonos felelőssége a járda rendben tartása, ezzel pedig a balesetek megelőzése. Ha a tulajdonos ezt nem teszi meg, és emiatt bekövetkezik a baj, a sérült kártérítési igénnyel léphet fel vele szemben.

Ezek a szituációk nagyon sokszor érintik az idős embereket. Az ilyen esetekből származó baleset leginkább csonttöréssel, akár combnyaktöréssel vagy csípőtáji töréssel is végződhet, ami radikális esetben a károsult élete végéig mozgáskorlátozottsággal járhat. A tulajdonosok viszont általában rendelkeznek felelősségbiztosítással az ilyen típusú balesetekre - avat be dr. Kolnhofer Tamás kárrendezési szakértő

Akadnak nehézségek

Ahhoz, hogy a károsultnak fizessen a biztosító, előbbinek egy nagyon bonyolult bizonyítási procedúrán kell keresztülmennie, és emiatt a legtöbb esetben nem indítanak eljárást. Ha viszont mégis, akkor néhány dologra mindenképpen érdemes odafigyelni. A helyzetet nagyban megkönnyíti, ha a balesetnek van szemtanúja. Ha nincs, akkor érdemes kihívni a mentőket, és velük rögzíttetni a baleset helyszínét és a részletes körülményeket. A szakértő javaslata szerint a legoptimálisabb, ha az orvosi ellátás után azonnal tájékoztatod az ingatlan tulajdonosát a balesetről, ezzel egyben megelőzve az esetleges következő baleseteket.

Képeken az idei furcsa tavasz - Havazás, árokba borult kamionok, mínuszok

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kártérítés összege

Az általános iskolából jól ismert csonttörés: 5000 forint elve nem érvényesül a felelősségbiztosítások esetében, viszont a károkozónak vagy a biztosítónak a kárt meg kell téríteni. Miután minden káreset egyedi, a kártérítés összege a körülmények alapján változhat, így csak nagyjából lehet meghatározni azt.

Meg kell téríteni például a ruházatban keletkezett károkat vagy az igazolható utazási költséget, egyéb kiadásokat. Az úgynevezett nem vagyoni kártérítés - a sérülés nagyságától függően - akár milliós összegre is kijöhet, vagy akár havi járadék is megilletheti a károsultat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Amennyiben valaki peren kívül akarja megoldani az ügyet, akkor érdemes kárrendezési szakértőhöz fordulnia, aki néhány hónap alatt lerendezheti azt.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük