Döbbenetes: közel 3 évet is várhatunk egy műtétre
A minisztérium tisztább rendszert akar
Hosszú a lista, és még mindig sokat kell várni a műtétekre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki, aki közegészségügyi ellátásban részesül, megszokhatta már, hogy egy-egy hétköznapi vizsgálatra is akár hónapokat kell várni Magyarországon.

Forrás: MTI, Kelemen Zoltán Gergely

A helyzet a műtétekkel kapcsolatban hasonló, ami igen hosszú várólistákat eredményez a különböző egészségügyi beavatkozások esetén.

Rendet kell tenni

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai alapján a teljesítményjelentésekkel történő összefuttatást és adattisztítást követően 54 788 várakozó betegről számolt be. Az intézmények ehhez képest 62 333 várakozó főt tartanak számon - írja a napi.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Doncsev András elmondása alapján a két adat eltérésének oka, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már kivette a várólistáról azokat a betegeket, akiknél a műtétet elvégezték. Az egyik javítandó hiba a több évre előre kiadott műtéti időpontok felvétele a listára, ami valójában előjegyzésnek minősül csak.

A 2013-as számok alapján a betegek lényegesen hamarabb jutnak el a műtétig vagy egy adott beavatkozásig, mint a korábbi években. A szaktárca kimutatása alapján például a szürkehályogműtétre 2012-ben 24 520 ember várt átlagosan 365 napot, amíg ez a szám 2013-ban 24 003 ember, akik átlagosan csupán 86 napot vártak a műtétre az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai alapján.

A legnagyobb eredményt ennek a műtétnek a kapcsán érték el, de például a térdprotézisműtétre 2012-ben 8652 beteg várt 854 napot, a betegek száma 2013-ban sem csökkent, tehát 8667 embernek kell 835 napot várnia a beavatkozásra. Nem csökkent ennél jelentősebb mértékben a csípőprotézis-műtétre várók ideje is, sőt, például a szív elektrofiziológiai vizsgálatára majdnem 20 nappal többet várnak a betegek 2013-ban, mint tavaly.

Átláthatóbb várólisták?

A várakozási idő hosszúsága igen nagy problémát okoz több éve. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptember 30-i közleményében az áll, hogy átláthatóbb és tisztább várólistákat hozzanak létre a kórházakban.
Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye alapján szeptembertől új és pontosabb szabályok vonatkoznak majd a kórházi várólisták nyomon követésére. A fő cél a betegek érdekében az, hogy átlátható legyen ez a lista, ezért a várólistás és az ellátott betegek adatait havonta egyeztetik.

Ha az Emberi Erőforrások Minisztériumának ellenőrzése során az egyes kórházak várólista-vezetésében olyan hibát találnak, ami veszélyezteti a magas színvonalú és biztonságos betegellátást, akkor az intézmény következményekkel számolhat. Ezekről az egészségügyi intézmények a bevezetést követő négy hónapban csak visszajelzést kapnak, hogy mire számíthatnak éles helyzetben.

A közlemény szerint eddig Magyarországon nem volt egy tiszta és átlátható rendszer a várólisták között, ami a szeptembertől bevezetett ellenőrzéssel megváltozik.

Ezt is szeretjük