Hálapénz: ennyit fizetünk az orvosoknak - Még ez is kevés?
Az orvosoknak adott hálapénz még mindig nagy divat az egészségügyben és törvényes is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idejét sem lehet megmondani, hogy mióta szokás Magyarországon az orvosoknak hálapénzt fizetni. A 2012. július 1. óta hatályos Munka Törvénykönyve szerint nem számít bűncselekménynek a hálapénz elfogadása, ha a munkáltató engedélyezi, ellenkező esetben viszont bűncselekmény az új Btk. szerint.

Az Európai Lakossági Egészségfelmérés adatai szerint a lakosság több mint 76 milliárd forintot költ hálapénzre évente. A haszon.hu oldalon megjelent felmérés szerint háztartásonként évente 180 ezer forint megy el egészségügyi kiadásokra.

Hálapénztarifák

A beteg és annak családja sokszor tanácstalanul áll a helyzet előtt, amikor kórházba kerül. Jellemző módon nem is feltétlenül az egészség megőrzése, illetve a gyógyulás okozza a legnagyobb problémát, hanem a kezelés végén kifizetésre váró hálapénz. Nem beszélve arról, hogy akad, akinek nincs túl nagy gyakorlata, és el sem tudja képzelni, mennyit illik adni.

Például egy sebészeti beavatkozás alkalmával 30-50 ezer forintot is zsebre vághat az orvos, és ez csak egyetlen műtét. Nem egyszer fordul elő az is, hogy ez az orvos a műtét után már nem is találkozik a beteggel, mivel az már más orvos vagy orvosok keze alatt köt ki.

Amennyiben műtétre kerül sor, kötelező az altatóorvos jelenléte, akinek illik külön adni, ez átlagban 10 ezer forint. Ekkor még csak minimum 40 ezer forintba kerül a gyógyulás. Ehhez még hozzá kell tenni az ápolók díját, ami nagyjából fejenként 1000 forint hetente, és a betegszállítóét, ami 5-6 ezer forint.

A végén minimum 50 ezer forint hálapénz gyűlik össze az egyébként TB által támogatott műtétekért, amit természetesen szintén a magyar állampolgár fizet.

Radikális eset

Néhány hete egy közösségi oldalon terjedt el egy budapesti kórház igazgatójának szóló levél, amelyben a levélíró az egyik orvos modortalan, hálapénzt keveslő stílusát bírálja, és kéri az ügy felülvizsgálatát. Az eset egy vendéglátóiparban dolgozó férfival esett meg, aki búvárkodás közben szilánkosra törte a sarkát. A férfit megműtötték, majd amikor a zárójelentést átvette, 10 ezer forint hálapénzt nyújtott át az őt megműtő orvosnak. A doktor kihívta a kórteremből, és hangot adott elégedetlenségének az összeg alacsony mivoltát illetően. Ezek után megfenyegette a beteget.

A botrány heves indulatokat váltott ki, azonnal felállítottak egy bizottságot az ügy felülvizsgálatára. Az eredménye szerint nem bizonyítható az orvos botrányos magatartása, ugyanakkor etikai vétség gyanúja sem zárható ki. Végül a kórház menedzsmentje úgy döntött, hogy június 30-i hatállyal megszünteti az orvos munkaviszonyát.

Ez természetesen csak egy nagyon szélsőséges eset, és az is biztos, hogy nem minden hasonló ügy kap ekkora visszhangot, mint ez. Kérdés, hogy az említett orvos milyen körülmények között és hol fogja tovább folytatni praxisát.

További díjak

Nem kevés azoknak a műtéteknek vagy vizsgálatoknak a száma sem, amire végeláthatatlan várólisták sorakoznak. Emiatt a betegek többsége úgy dönt, hogy a magánrendeléseket veszi igénybe, ahol szintén horribilis összegeket elkérnek. Egy belgyógyászati vizsgálatért 20 ezer, de egy kardiológiai vizsgálatért akár 40 ezer forintot is igényelhet a magánorvos.

Ezt is szeretjük