Ez az, amiről csak kevesen tudnak
Milliós kártérítést is igényelhetsz, ha bajod esik
A latyakos időben egyre több ilyen baleset fordul elő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy könnyedén igényelhetnek kártérítést, ha például a jeges járdán elcsúsznak, és akár kéz- vagy lábtörést szenvednek.

Ilyen esetekben már csak az a kérdés, hogy kitől lehet a kártérítést igényelni, illetve milyen úton?

Ki a hibás?

Bizonyára nem ismeretlen senkinek, hogy amikor hirtelen sok hó esik, vagy éppen óriási fagyok jönnek, mennyire felkészületlenek tudnak lenni az önkormányzatok és a közlekedési vállalatok. Ha a hideg időben a járdára fagyott eső vagy hó miatt bekövetkezik egy baleset, a legtöbb ember nincsen tisztában azzal, hogy ki a felelős.

Alapvetően a járdák tisztán és karbantartása, valamint a csúszásmentessé tétele az adott ingatlan tulajdonosának a feladata. Tehát, ha a családi ház, társasház vagy más ingatlan előtti járdáról van szó, minden esetben a tulajdonos felelőssége a járda rendben tartása, ezzel pedig a balesetek megelőzése. Ha a tulajdonos ezt nem teszi meg, és emiatt bekövetkezik a baj, a sérült kártérítési igénnyel léphet fel vele szemben.

Ezek a szituációk nagyon sokszor érintik az idős embereket. Az ilyen esetekből származó baleset leginkább csonttöréssel, akár combnyaktöréssel vagy csípőtáji töréssel is végződhet, ami radikális esetben a károsult élete végéig mozgáskorlátozottsággal járhat. A tulajdonosok viszont általában rendelkeznek felelősségbiztosítással az ilyen típusú balesetekre - avat be dr. Kolnhofer Tamás kárrendezési szakértő

Akadnak nehézségek

Ahhoz, hogy a károsultnak fizessen a biztosító, előbbinek egy nagyon bonyolult bizonyítási procedúrán kell keresztülmennie, és emiatt a legtöbb esetben nem indítanak eljárást. Ha viszont mégis, akkor néhány dologra mindenképpen érdemes odafigyelni. A helyzetet nagyban megkönnyíti, ha a balesetnek van szemtanúja. Ha nincs, akkor érdemes kihívni a mentőket, és velük rögzíttetni a baleset helyszínét és a részletes körülményeket. A szakértő javaslata szerint a legoptimálisabb, ha az orvosi ellátás után azonnal tájékoztatod az ingatlan tulajdonosát a balesetről, ezzel egyben megelőzve az esetleges következő baleseteket.

A kártérítés összege

Az általános iskolából jól ismert csonttörés: 5000 forint elve nem érvényesül a felelősségbiztosítások esetében, viszont a károkozónak vagy a biztosítónak a kárt meg kell téríteni. Miután minden káreset egyedi, a kártérítés összege a körülmények alapján változhat, így csak nagyjából lehet meghatározni azt.

Meg kell téríteni például a ruházatban keletkezett károkat vagy az igazolható utazási költséget, egyéb kiadásokat. Az úgynevezett nem vagyoni kártérítés - a sérülés nagyságától függően - akár milliós összegre is kijöhet, vagy akár havi járadék is megilletheti a károsultat.

Amennyiben valaki peren kívül akarja megoldani az ügyet, akkor érdemes kárrendezési szakértőhöz fordulnia, aki néhány hónap alatt lerendezheti azt.
Ezt is szeretjük